У місті вшанували видатного земляка

11 вересня, в чергову річницю загибелі видатного хмельничанина, політичного та громадського діяча, засновника кобзарської школи, бандуриста Костя Місевича представники міської влади, небайдужі мешканці нашої громади поклали квіти до пам’ятної дошки, що розміщена на будівлі Хмельницької міської ради.

Нагадаємо, Кость Місевич — відомий український політичний та культурний діяч, просвітянин, учасник Української революції 1917-1921 рр., депутат Української Центральної Ради від Проскурівського повіту. Один із співорганізаторів Української Громади і товариства “Просвіта” у 1917 р. в Проскурові, комісар Подільської залізниці часів Української Центральної Ради, Української Держави та Директорії УНР. Учасник підпільної повстанської організації “Спілка Визволення України”, котра у 1921 році діяла при повстансько-партизанському штабі Ю.Тютюнника, готуючи Другий Зимовий похід. Учень кобзаря Антона Митяя, засновник школи кобзарського мистецтва, яка діяла на Холмщині, Волині та в Галичині у 20-30-х роках ХХ століття, майстер з виготовлення бандур, педагог, співорганізатор з А.Демо-Довгопільським українського театру “Заграва” (“Театр Вогняної доби”) на Холмщині. Активний діяч Організації Українських Націоналістів, , учасник Української Повстанської Армії, повстанський кобзар.

Його недовге, але насичене подіями життя було сповнене трагізму і боротьби та, водночас, — осяяне яскравими моментами перемог, яких Кость Місевич досягав силою свого незламного духу, гарячого серця, творчого пориву, часом надлюдськими фізичними зусиллями, якими керувала його залізна воля.

За матеріалами музею історії міста Хмельницького

Back to top button