У закладах освіти Хмельницької громади побільшало укриттів

Після капітального ремонту укриття повноцінно запрацював міський дитсадок “Вербиченька”, що на проспекті Миру.

Тут усе нагадує типову кімнату в садочку: дитячі   столики та дивани, ліжечка, стільчики та кілька парт,  малюнки на стінах, щільно встелена килимами підлога . Незвично хіба те, що це не одна з кімнат, в яких займаються групи малюків, це – приміщення укриття. Через те, що раніше в укритті не було  обов’язкового, згідно з інструкціями ДСНС, запасного виходу, у вересні минулого року  комісія, яка перевіряла сховища в закладах освіти  та їх відповідність нормативам,   надала дозвіл на відвідування  дитсадка лише 50-ти вихованцям. Тоді, як за списками, у дошкільному закладі — 330 малюків.  Кошти на ремонтні роботи виділили з бюджету громади.

Заклад збудований ще в 70-их роках і був відомчим, і лише у 2016-ому став комунальним. Тут  бюджетним коштом зробили  капітальний ремонт, оновили інвентар, меблі, перепрофілювали кімнати. От лише до підвалу, як кажуть, руки не дійшли.

«  Міська рада виділила нам понад 390 тисяч гривень на підготовку документації, обладнання запасного входу, санвузлів,  підведення освітлення. За півтора місяця ми обладнали   також  належну вентиляційну систему, теплозбереження. І зараз у сховищі досить тепло – в межах 20 градусів», — розповідає директорка Хмельницького ЗДО №36 «Вербиченька» Любов Поліщук.

Через часті відключення  електроенергії оснастили сховище й світлодіодними світильниками, які здатні безперебійно працювати  2,5 години. «На кожну дитину у нас є дводенний запас води, сухпайки, є аптечки. Є доступ до Інтернету, Wi-Fi.   У туалетній кімнаті запас гігієнічних засобів, працює каналізація, — каже  директорка. — Діти реагують як на тривоги, так і на спускання до укриття спокійно. У садочку це для них переше  укриття, але не перше в їхньому житті».

За нормативами,  в укритті одночасно можуть перебувати 430 осіб.За списками у «Вербиченьці» 330  малюків. З початку січня садочок відвідує  майже половина.

Належні укриття, які відповідають необхідним вимогам,   обладнали ще у восьми дошкільних закладах. За кошти бюджету громади встановили нову вентиляцію і збудували евакуаційні виходи. «Завдяки тому, що укриття  приведені в належний стан, більше дітей тепер зможуть відвідувати дитсадки. А вже на нинішній рік ми плануємо  розпочати будівництво укриттів, де їх ще немає. Загалом це десять закладів середньої і дошкільної освіти в місті і селах громади,  —  повідомила в.о. директора департаменту освіти і науки міської ради Ольга Кшановська. — Наразі тим школам і дитсадкам, де  ще немає сховищ, доводиться користуватися  ними  в найближче розташованих  приміщеннях»

На виготовлення проєктно-кошторисної документаціїта будівництво нових укриттів  з бюджету -2023  територіальної громади виділили 10 мільйонів гривень. Ще заплановано виділити шість мільйонів гривень на будівництво укриттів для шести шкіл громади: СЗОШ №6, СЗОШ №7, СЗОШ №12, ЗОШ №13, СЗОШ №19 та ЗОШ у Шаровечці. Чотири мільйони передбачені на спорудження укриттів у чотирьох дитсадках: №23 «Вогник», №15 «Червона шапочка», №18 «Зірочка» і №30 «Журавлик». Крім того, буде здійснено  поточний ремонт укриття Богданівецького дитсадка «Вербиченька». На це виділили 410 тисяч гривень.

Вікторія Катрич

Back to top button