У закладах освіти Хмельницької громади збудують 12 нових укриттів

Планували будувати школи, але вимушені будувати і облаштовувати укриття. Адже дистанційне навчання — це був виклик, який нам довелося прийняти і адаптуватись до нього, але воно не може бути довгостроковою заміною очного. Відсутність живого спілкування з учителем, заміна пояснень учителя в класі презентаціями і самостійним опрацюванням матеріалу, безперечно, впливає на результати навчання. Особливо це стосується таких предметів, як математика, українська мова, фізика, іноземна мова, хімія та астрономія. Вагомим недоліком онлайн навчання є й відсутність повноцінної комунікації учнів з однолітками, що також негативно впливає на успішність та психологічний стан дітей.

Відтак влада міста ставить перед собою завдання — відновити очне навчання в усіх школах громади, щоб діти отримували повноцінну освіту. Торік для безпеки навчального процесу в закладах освіти відремонтували понад 80 укриттів. На будівництво евакуаційних виходів, оновлення систем електроенергії, вентиляції і каналізації в підвальних приміщеннях було спрямовано понад 16 мільйонів гривень. Відтак на очне навчання перейшли майже всі школи.

Цього року в планах будівництво укриттів у тих закладах освіти, де їх немає.

Вони мають бути повноцінними, з туалетами, водою, з електроенергією, інтернетом, ну і, в першу чергу, вони мають бути безпечні. Тому в цьому році ми передбачаємо понад 100 мільйонів гривень на будівництво нових укриттів. Попередньо, це 12 нових укриттів. Сума, можливо, буде коригуватися. По деяких об’єктах в нас вже є експертні висновки стосовно вартості, по деяких їх немає, по деяких замовлена проєктна документація, по деяких ще треба виготовляти”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.

Мова йде про нове будівництво в п’яти закладах освіти. В решті буде проведена реконструкція шкільних будівель, в підвальних приміщеннях, в яких облаштовуватимуть повноцінні укриття.

Наразі вже завершуються всі необхідні для будівництва укриттів експертизи. Першим об’єктом буде дитсадок у мікрорайоні Ракове, а завершити будівництво усіх запланованих укриттів планують до кінця року.

Ольга Сєргєєва

Back to top button