У запобіганні онкології допоможе правильне харчування
За даними статистики, нині, на жаль, зростає кількість онкологічних захворювань. У поліклінічне відділення Хмельницького обласного протипухлинного центру щодня звертаються понад 200 пацієнтів. Люди приїжджають не тільки з нашої області, а й з інших регіонів, і кожному має бути поставлений надточний діагноз, адже від цього залежить якість життя людини. Як показують медичні обстеження, харчування — одне з основних чинників, що може завадити онкологічній хворобі, а також допоможе відновитися після неї.
Про це детальніше поговоримо із відомим на Хмельниччині хірургом- онкологом вищої категорії, заступником директора з медичного обслуговування населення Хмельницького обласного протипухлинного центру, заслуженим лікарем України Миколою Таболою.
— Миколо Михайловичу, розкажіть, будь ласка, як дотримуватися правильного харчування, аби вберегтися від онкозахворювання?
— Почну з дуже простої й водночас ефективної рекомендації: більше вживати рослинної клітковини. Для підтвердження своїх слів наведу приклад, про який я довідався зі змі. Декілька десятиліть тому серед лідерів у світі щодо раку товстої кишки був Люксембург. Але захворюваність люксембуржців різко знизилась, коли вони почали додавати в їжу цільнозернові злакові, їсти чорний хліб із висівками.
Крім того, вважаю, що основою харчування мають стати овочі (червоний буряк, морква, гарбуз), фрукти, бобові (сочевиця, квасоля, горох, нут). А ще дуже корисні як джерело біофлавоноїдів (протиракові речовини) ягоди: журавлина, калина, чорниця, смородина, виноград, малина.
— Чи запобігає онкології вживання кисломолочних продуктів? Як щодо риби, м’яса?
— Для правильного харчування кисломолочні продукти дуже корисні. Але це мають бути знежирені кефір, кисляк, натуральний йогурт без добавок. Пити їх бажано окремо, на ніч. А також можна збагачувати їх клітковиною, порошком сушеної морської капусти (продається в аптеках). Рибу та яйця (варені вкруту) варто споживати кілька разів на тиждень. Серед м’яса оберіть краще дієтичне: кролик, курка, індичка. І не зловживайте сіллю! Раджу вилучити з раціону смажене, копчене, жирне та солодке. Невеликою кількістю меду можна замінити цукор.
— Які ще є протиракові засоби?
— Дієвим засобом вважають вітамін Е. Тому варто додати у свій раціон цінні рослинні нерафіновані олії — лляну, оливкову, соняшникову, кукурудзяну, гарбузову, гірчичну. Вживати по столовій ложці разом з їжею. Скажімо, місяць приймаємо оливкову олію, наступний — гірчичну. Корисні насіння (соняшникове, гарбузове) та горіхи (3-5 на день, крім арахісу), висівки (1-3 ст. ложки на день). Багатий на вітамін Е бджолиний пилок. Тому його корисно приймати курсами, 1-2 рази на рік (по 0,5-1 чайній ложці двічі або тричі на день за 15 хвилин до їжі).
— І останнє, але не менш актуальне запитання: як ви ставитесь до самолікування?
— Зрозуміло, що негативно. Ми, фахівці, не радимо займатись самолікуванням, адже вибір медикаментів, методів лікування — прерогатива лікарів, які мають багаті знання та досвід, і порекомендують найкраще для одужання та відновлення здоров’я пацієнта.
— Дякую вам за розмову.
Валерій Марценюк