Унікальні артефакти з’явились у музеї історії міста Хмельницького

Напередодні Міжнародного дня музеїв хочемо поділитися радісною новиною: фонди нашого музею поповнилися надзвичайно цікавою археологічною знахідкою, що датується ІІ-ІV ст. н. е. і має приналежність до пшеворської культури! Цей доволі рідкісний для нашого краю комплекс речей ритуального поховання на щиті пшеворського воїна — результат пошуків археологічної експедиції ГО “Пам’ять та слава Європи”, — йдеться у повідомленні на сайті Хмельницького музею історії міста.

.

Зазначимо, що пшеворська культура певний час існувала на території Поділля. Саме пшеворцям було притаманне характерне ритуальне згинання меча під час поховання воїна.

Дуже рідкісний для нашого краю комплекс речей ритуального поховання на щиті пшеворського воїна. Вони були знайдені на глибині 80-90 см на місці зруйнованого у XIX столітті села, розташованого між нинішніми селами Івашківці та Колибань, що у Хмельницькій громаді”,розповіла Суспільному директорка музею Галина Барабаш. За її словами, на місці розкопки виявили перепалене вугілля, а навколо решток речей — розбитий товстостінний горщик великого розміру. Проте його зібрати не вдалось. Натомість добре збереглись шпори та вістря стріли, адже їх вкривали бронзою.

Пшеворські племена володіли високою майстерністю обробки металу, тому своїх воїнів екіпірували якісною зброєю. А зважаючи на те, що в поховальному комплексі є шпори, це додавало значущості воїну, якого поховали”, — додала директорка музею історії міста.

Археологи встановили, що цим артефактам майже дві тисячі років.

Жанна Бойчук

Back to top button