Уроки від рятувальників: у Хмельницькому відкрили «клас 112»

У  Хмельницькому в двох закладах професійно-технічної освіти  відкрили “Клас 112”, де навчають рятувальній та поліцейській справі та наданню домедичної допомоги.

Як відомо, 112 – телефон служби ДСНС, який  за час повномасштабного вторгнення  став таким же важливим для всіх українців, як виклики поліції та швидкої допомоги. А ще рятувальники нині, незважаючи на  величезні обсяги роботи з ліквідації збитків, які наносить війна, активно навчають  людей правилам безпеки, зокрема   молоді та дітей. У День рятівника 17 вересня, на Хмельниччині розпочали свою роботу ще п’ять нових класів безпеки для дошкільнят, школярів та студентів. Запрацювали вони у Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Красилові та  Старокостянтинові.

Заняття проводитимуть освітяни, які отримали досвід та практичні навички від фахівців навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності. Для дошкільнят та учнів початкових класів усе подають у вигляді гри за допомогою дитячих але професійних іграшкових атрибутів рятувальників, для старшокласників – із логікою та ерудицією.

Наразі в регіоні діє вже дев’ять таких унікальних за своїм характером освітніх просторів, повідомляють в ГУ ДСНС у Хмельницькій області. Головна мета – навчити дітей та студентів правилам безпечної поведінки в побуті. Адже, навчені володіти знаннями – володіють ситуацією, йдеться в повідомленні.

Якщо в обласному центрі «класи 112» відкрили в просторих приміщеннях ПТУ, то в  Кам’янці-Подільському –  при державній пожежно-рятувальній частині. Його доповнили унікальною кімнатою зі згорілими побутовими приладами. Усі вони з історією зі згарища, тому сьогодні слугують наочним прикладом “чого робити не варто”. Класи безпеки відкрили й у селах:  у Розсоші Хмельницького району та в Нетішині.

Нагадаємо, на початку року, 1 лютого,  у Хмельницькому  вперше в Україні розпочав роботу інклюзивний клас  безпеки ДСНС для дітей з особливими потребами. Навчальний процес максимально зорієнтований на потреби безбар’єрної освіти, зокрема дітей з порушеннями мовлення, зору та слуху. Клас відкрито на базі обласного  навчального-методичного центру цивільного захисту та безпеки жіттєдіяльності. Він обладнаний  всіма необхідними навчальними засобами з урахуванням специфіки викладання інформації про безпечне життя дітей з особливими освітніми потребами. Викладачі підготували адаптований для сприйняття дітьми відеоматеріал із сурдоперекладом, титри для самостійного прочитання, пам’ятки із використанням шрифту Брайля.

Вікторія Катрич

Back to top button