В них оберіг і молитва: в Хмельницькому встановили писанкові арт-об’єкти

Без   традиційного великоднього ярмарку, проте з велетенськими диво-писанками. Цього року   їх встановили на майданчику біля «Дитячого світу», а не біля кінотеатру Шевченка, як було досі.  12 великих писанок та святкова арка – не лише фотозони. Сьогодні це набагато більше, адже саме писанка є  не лише символом найголовнішого християнського свята, а й символом життя і сонця.  Це віковічна традиція, яка дісталася нам у спадок від пращурів, які в орнаментах  втілювали свої прагнення і віру. Вона має  магічну добру силу і  захищає від сил зла. Це наш  оберіг і наша молитва, яка зараз  нам потрібна, як ніколи.

«Сьогодні  –  це дуже символічно, тому, що ми боремось з окупантом. Ми обов’язково переможемо і Україна воскресне з тих руїн, в які перетворюють, на жаль, наші міста орки. Аби подарувати промінчик світла ми вирішили встановити інсталяцію наших писанок. Враховуючи те, що і багато є  в нашому місті переселенців,  які приїхали з різних регіонів України. На фоні цих писанок  вони можуть зробити світлини і залишити на добру згадку про наше місто», – сказав начальник управління культури і туризму Хмельницької міськради Артем Ромасюков.

На писанках окрім  орнаменту та різних сюжетів – кольори бренду міста з літерами, які  складають його назву.

За словами Артема Ромасюкова, за кожну писанку  був відповідальний  один із закладів культури міста,  в першу чергу  –  художні школи.

«Тут використаний наш бренд і відповідно брендові шрифти на цих писанках ми використовували. Тут поєднані наші віковічні традиції і вже сучасні методи образотворчого мистецтва», – зазначив посадовець.

Прибралась до Великодня й Проскурівська. На її пішохідній частині дерева  прикрасили писанками.  До створення такої галереї долучилися міські заклади культури, усі мистецькі школи та  народні майстри. Цьогоріч  великодня інсталяція стоятиме упродовж двох тижнів.

Євген Ковтун

Back to top button