Весняний урожай зелених

У теплиці Хмельницького ВПУ №11 готуються до збору першого врожаю ранніх огірків. З початку року в грунт висадили 1200 рослин. Учні, які навчаються на овочівників, доглядають за городньою культурою, висадженою за нідерландською технологією.

Це вже четвертий збір ранніх овочів, відколи у 2021 році в училищі відкрили  перший в Україні Центр підготовки спеціалістів із овочівництва в закритих ґрунтах. Теплицю побудували за гроші Європейського банку реконструкції та розвитку, а 30% коштів взяли з бюджету громади.

За словами директора освітнього закладу Василя Селізара, у першому півріччі 2021 року в теплиці зібрали до шести тонн огірків. “Наша продукція пройшла в міських лабораторіях випробування, аналізи, сертифікацію і визнана такою, що не має шкідливих домішок. Тому її рекомендовано для дитячих садочків і шкіл громади. І тому, згідно з розпорядженням департаменту освіти Хмельницької міської ради, ми, як в минулі роки, передаємо цю продукцію в дошкільні та шкільні заклади”, — повідомив директор.

Вирощування огірків у теплиці насправді справа не з легких. Поливати їх треба часто, теплою водою, по 6-9 літрів на квадратний метр землі. А ще слід двічі підживлювати: перший раз тоді, коли з’являться перші 4-6 справжніх листків, другий через 15-20 днів. Минулого року огірочки також вродили рясно, і студенти щодня збирали 10-15 кг плодів, які  училище передавало на соціальні потреби. А загалом торік у теплиці, з вересня по грудень, зібрали по дві тони огірків і помідорів. “У 2023 році ми експериментували: висаджували 600 рослин огірків і 500 помідорів, — розповіла майстриня виробничого навчання Людмила Забурмеха. — Помідори вдалися, ми мали гарний результат. Змінюємо види овочів, щоб учні вивчали різні технології. Ми навіть пробували висаджувати перець. Сама технологія його вирощування є цікавою та має кілька варіантів. А учні від самого початку від проростання зернинки до урожаю бачать весь процес та результат своєї роботи.

Наразі овочівництво в закритому ґрунті є одним з економічно вигідних напрямків інноваційного розвитку аграрного підприємництва. За останні роки вітчизняне виробництво тепличних овочів зросло до 500-600 тисяч тонн за рік і попит на ці продукти зростає навіть попри високу ціну. А ось фахівців сфери тепличного господарства в Україні не готує жоден виш чи професійно-технічний заклад. Хмельницький став першим містом, який взявся за це.

Наталія Лісова

Back to top button