Відповідає Пенсійний фонд

Я — учасник бойових дій та маю інвалідність внаслідок війни. Чи буде при виплаті до Дня Незалежності України враховано обидва ці статуси та підсумовано виплати?

Разова грошова виплата до Дня Незалежності України надається відповідно до того статусу, який ветеран має станом на 24 серпня поточного року. Належність до категорії визначається відповідним посвідченням.

Особам, які мають право на отримання кількох посвідчень згідно із Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, видається одне — за їх вибором. Під час вручення нового посвідчення, видане раніше вилучається для подальшого зберігання органом, який прийняв рішення про встановлення іншого статусу та видачу нового посвідчення (постанова Кабміну від 12.05.1994 №302 “Про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни”).

Тобто діючий статус, який дає право на виплату, один. Відповідно до нього й надається разова грошова виплата. Якщо ви надавали територіальному управлінню Фонду посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни, то виплату буде проведено в розмірі, встановленому для такої категорії ветеранів війни.

Як ветерану війни подати заяву про взяття на облік і надання пільг?

В Україні триває експериментальний проєкт, який спрощує ветеранам війни процедуру звернення за пільгою на оплату житлово-комунальних послуг (постанова КМУ від 27.12.2023 №1395 “Про реалізацію експериментального проєкту з удосконалення порядку взяття на облік ветеранів війни і надання їм пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу”).

Замість двох окремих заяв (про включення до Реєстру осіб, які мають право на пільги, та про надання пільг), за експериментальним проєктом, подається одна спрощена: про взяття на облік та про надання пільг. У спрощеній заяві ветеран війни має зазначити значно меншу кількість інформації, ніж раніше, адже збір даних здійснюється, зокрема, шляхом електронної інформаційної взаємодії між державними реєстрами. Окрім самого ветерана, подати спрощену заяву на призначення пільг можуть члени його родини у сервісному центрі ПФУ, надіслати поштою або онлайн через вебпортал електронних послуг Фонду.

Чи зберігається пільга на оплату житлово-комунальних послуг сільському вчителю-пенсіонеру, якщо через бойові дії він переїхав до міста та отримав статус внутрішньо переміщеної особи?

Пільга в розмірі 100% знижки на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу в межах встановлених норм надається, зокрема пенсіонерам-вчителям, які працювали в сільській місцевості. Важливою умовою для отримання цієї пільги є факт проживання пенсіонера в сільській місцевості після виходу на пенсію.

Пільга на оплату житлово-комунальних послуг буде надаватись, якщо людина проживатимете в селі, за умови, що середньомісячний дохід її сім’ї за попередні шість місяців у розрахунку на одну особу не перевищуватиме величину доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу (у 2024 році це 4 240 грн).

За інформацією ГУ ПФУ у Хмельницькій області

Back to top button