Вони були першими у військкоматах і першими зустрічали ворога

14 березня — День українського добровольця.

У березні 2014-го на східні рубежі вирушили прямо з Майдану перші українські добровольці, які стали щитом захисту України на початку російської збройної агресії і тоді ж формувалися окремі добровольчі батальйони. Загалом у боях 2014-2015 років російсько-української війни на сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Вони пліч-о-пліч з підрозділами Сил оборони воювали в найгарячіших точках, втрачали побратимів і не втрачали сили духу та вмотивованості. Так, серед кіборгів, захисників Донецького летовища, які стали легендою українського героїзму, було чимало бійців Добровольчого українського корпусу (ДУК), батальйону ОУН, “Айдару” та інших. Більшість із них згодом перетворилася на військові частини силових структур.

У перші тижні повномасштабного російського вторгнення в Україну майже 100 тисяч добровольців вступили до підрозділу ЗСУ — Сил територіальної оборони, яка почала на той час активно формуватися. Тисячі мешканців Хмельницької громади стояли в черзі до військкомату, щоб добровільно стати на захист Вітчизни, вступаючи до лав Збройних Сил України та територіальної оборони. Чимало хмельничан повернулися з-за кордону з єдиним наміром: рушити на передову. Взагалі добровольці це люди з особливим станом душі, багато хто з них раніше не тримав зброю в руках, але в усіх долі стали дуже схожими після 24 лютого 2022 року: збройне знищення ненависного окупанта.

І не лише свідомі українці в ті перші дні і тижні поверталися в Україну. Донині бажання захищати нашу державу від російського агресора виявляють тисячі іноземних громадян, вступаючи до лав Інтернаціонального легіону. Мотивація спільно з українцями захищати територіальну цілісність держави, наближати нашу перемогу, боротися за мир і демократію в Європі та в усьому світі.

На жаль, чимало наших героїв повертаються додому на щиті. Нещодавно 2 березня, хмельницька громада прощалася з добровольцем підрозділу Сил ТрО, 51-річним Олександром Янковським, який воював на Донеччині, зокрема в Ізюмі, Словянську, брав участь у визволенні Харківщини. Загинув боєць на лівобережжі Дніпра на Херсонщині. У мирному житті Олександр працював на речовому ринку, але з перших днів вторгнення добровільно став у лави тероборони. У героя залишилося двоє дітей. Як розповів побратим загиблого героя Олександр Попик, їхня рота добровольців була сформована в батальйоні першою. І Янковський був серед перших, хто доєднався до роти. А сам батальйон на 99 відсотків був сформований із хмельничан.

День добровольця — це особисті історії сотень тисяч героїв, це історія держави, яку творять вмотивовані, хоробрі та благородні люди, і ця спадкоємність триває ще від Запорізької Січі, воїнів УНР, бійців УПА. “Україна понад усе!” вперше це гасло виголосили саме добровольці.

Тетяна Слободянюк

Післямова. Кабінет Міністрів України збільшив обсяг державної соціальної допомоги дітям загиблих добровольців. Про це повідомляє Міністерство оборони України. Йдеться про дітей загиблих (померлих) захисників України з-поміж осіб, які добровільно брали участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, та не входили до складу добровольчих формувань територіальних громад (ДФТГ). Як зазначили у Міноборони, вже з 1 квітня виплати автоматично підвищаться з 2 361 гривні до 7 800 гривень на одного неповнолітнього та до 6 100 гривень на кожного, якщо в сім’ї двоє і більше дітей.

Back to top button