“Вони не втомились…”, або Мобілізація без демобілізації

16 квітня Президент Зеленський підписав закон про мобілізацію, з якого вилучена норма про демобілізацію для тих, хто зараз воює.

Щодня в салонах хмельницьких тролейбусів, починаючи з 2022 року, з моніторів лунає ця пісня-совість з сильним текстом: “Вони не втомились, Вони сили мають! Вони в рідний дім ворогів не пускають…Вони не втомились. А ти?” про наших героїв-захисників і нас, решту суспільства воєнного часу. На початку війни слова і мелодія сприймались по-іншому, певною мірою, як докір тим, хто “втомився” від сигналів тривоги, обмежень воєнного стану і очікувань контрнаступу. Нині інші думки. Майже 26 місяців хлопці і дівчата в окопах, на “нулях”. І лише байдужий може стверджувати, що у військових “така робота”. Ось тільки ледь не щодня в Україні відкриваються реабілітаційні центри, нові відділення у шпиталях та, крім терапевтів і хірургів, в державі почали прискорено готувати кадри воєнних психологів. Бо ось таким є нині і буде надалі повернення військовослужбовців, тих, хто “не втомився”. Але це інша тема, хоча все це — війна. І страшне слово “окупація”, якщо ми не вистоїмо, не втримаємо країну, зробить неактуальними і мобілізацію, і ротацію, і демобілізацію.

Але суспільство перебуває в такій турбулентності, що варто одного запаленого сірника, щоб десь сильно бабахнуло, ослабивши і так втомлене війною суспільство. Не лише до нас, а й до хлопців в окопах так само доходять новини про зухвалі корупційні (фактично мародерство) скандали навколо закупівель для Міноборони, про депутатський “батальйон Монако”, про гучні, за сотні вкрадених у держави мільйонів гривень “львівські весілля”, про величезні відкупні для “жирних котів” у військкоматах від ухилянтів, про снарядний голод на фронті, відсутність необхідного постачання, яку списуємо не лише на паузу в допомозі партнерів, а й на оборудки своїх корупціонерів. А “вибіркова” мобілізація, яку влаштовують ловці з військкоматів за чоловіками в маршрутках, в супермакетах, б’ючи та залякуючи, більше ображає і лякає людей, ніж передова. Перераховувати можна безконечно, адже корупційної гидоти, політичних інтриг не меншає. Поки влада зважувала, як оголошення мобілізації вдарить по її рейтингах, очікувана мобілізація, обростаючи домислами і російською ІПСО, стала найтоксичнішою темою. І, на жаль, найбільше вдарила по самих військових, які з перших днів вторгнення обороняють країну від орди.

Як повідомило видання “Українська правда” з посиланням на членів комітету ВР, виключення питання демобілізації ще з законопроєкту ініціював головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. Але законопроєкт про демобілізацію вже в роботі, і протягом найближчих місяців з’явиться версія, яка потрапить до парламенту. Про це в ефірі телемарафону сказав речник Міноборони.

Прийміть цей закон (про мобілізацію — ред.), він нам дуже потрібен. Ми тримаємо оборону з останніх сил”, — закликав з трибуни у сесійній залі перед початком голосування командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Хортиця” генерал-лейтенант Юрій Содоль. За його словами, російські окупанти перевищують на полі бою кількість українських солдатів у 7-10 разів, а в ЗСУ бракує особового складу. “У деяких відділеннях залишилося по дві, в кращому випадку по 3-4 людини, тоді як за статутами їх мало бути 8-10. Тому відділення може обороняти не 100 метрів фронту, а лише 20 метрів”, — констатував український генерал”, — йдеться в статті видання “Dеutsche Welle”.

Хто винен у тому, що хлопці на позиціях задихаються без поповнення? І мотивація, яка була масовою на початку війни серед військових, обертається незадоволенням і розчаруваннями? У соцмережах з’явилась інформація, що можливі й бунти серед воїнів. “Якщо будуть бунти на фронті, то це шлях до поразки України. А Україна зараз на порозі ескалації війни з боку росії, тому говорити про демобілізацію передчасно, — про це сказав політолог Володимир Фесенко в ефірі телемарафону. — Давайте не забувати — війна не закінчена. Більше того, зараз ми на порозі ескалації війни з боку Росії. Ескалація у формі повітряних атак вже відбувається. Є великий ризик нової хвилі масової мобілізації в Росії. А в нас і так зараз нестача бійців на фронті. У росіян є перевага, і якщо зараз ще проводити демобілізацію, то це викличе серйозні проблеми для нашої оборони”.

Є й інші експертні думки. Як зазначив Микола Сунгуровський, аналітик, директор воєнних програм Центру Разумкова, посилити мобілізацію можна було через нормативні акти кабміну, однак ніхто з влади не хоче брати на себе відповідальність за непопулярні рішення. Тому, як вважає аналітик, «розіграли спектакль» на кілька місяців з ухваленням окремого закону, спочатку передбачивши в ньому можливість демобілізації для тих, хто воює на передовій, а потім відмовилися від цієї норми через важку ситуацію на фронті. “Якщо зараз оголосити демобілізацію, то фронт посиплеться одразу. Але потрібна ретельна і чесна комунікація з суспільством про це, а не обіцяти, а потім відмовлятися. Бо демобілізація — це дуже чутливе питання, і воно точне вплине на мотивацію тих, хто в окопах, і тих, кого мають мобілізувати”.

Підписаний Володимиром Зеленським Закон про посилення мобілізації набере чинності через місяць від дня опублікування.

Тетяна Слободянюк

Back to top button