Вони знову йдуть: в обхід доріг, манівцями, попри офіційну заборону

 

Віряни УПЦ (МП) знову вирушили хресним ходом з Хмельниччини до Почаївської лаври в Тернопільській області.

Третій рік поспіль прихильники московського патріархату ігнорують офіційні накази про заборону проведення паломницької ходи, затверджені Хмельницькою ОВА задля гарантування безпеки громадян і правопорядку в області. 20 серпня в мережі з’явилися повідомлення про блокування руху паломників російської церкви поблизу селища Чемерівці, а на місці були присутні поліція та силові структури. Однак інформація виявилася неправдивою. Паломників лише супроводжували правоохоронці та силовики. Хоча соцмережі в переважній більшості негативно висловлюються про подібні агітаційні акції московського патріархату.

Як повідомила в коментарі для медіа начальниця сектора комунікації ГУ Національної поліції в Хмельницькій області Інна Глега, правоохоронці здійснюють контроль за правопорядком під час ходи. “Це є звичайною практикою під час масових зібрань”, — каже вона. Голова Чемеровецької територіальної громади Олександр Собань зазначив, що напруженої ситуації не було. Прочанам лише вказали на необхідність йти в обхід, а не центром селища. “Ми не пускаємо їх через центр Чемеровець останні п’ять років. У нас поряд є об’їзна дорога, і вони нею проходили. Я не маю нічого проти Бога, але я проти російської церкви”, — прокоментував Собань.

Варто зазначити, що вже третій рік поспіль представники московського патріархату, попри заборону ОВА, здійснюють ходу з Хмельниччини до Почаївської лаври в Тернопільській області. Єдиною перешкодою для них стають обурені мешканці громад, які захищають свої населені пункти від небажаних прочан, і ті валкою йдуть полями та манівцями до кордону з Тернопільщиною.

Нагадаємо, на початку серпня Хмельницька ОВА заборонила проведення масових зібрань вірян у період з 16 до 25 серпня. Згідно з документом заборонялися будь-які заходи у вигляді походів і демонстрацій. Зокрема, це стосувалося і паломницької ходи з Хмельницької області до Свято-Успенської Почаївської лаври. У наказі зазначили, що метою цього рішення є гарантування безпеки громадян та правопорядку в області. Це по-перше. По-друге, чи законними будуть надалі такі агітаційні “хресні” маневри представників упц мп після недавнього прийняття нарешті Верховною Радою України законопроєкту про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що пов’язані з росією. 20 серпня парламент прийняв в цілому Закон України “Про захист конституційного ладу в сфері діяльності релігійних організацій”. А найбільшим сегментом російської церкви в Україні є московський патріархат, який, до речі, вже під час повномасштабного вторгнення росії проголосив себе незалежною церквою (від кого незалежною?) в Україні. Втім про “наповнення” цієї церкви свідчить факт масового виявлення колаборантів і відвертих українофобів саме в середовищі УПЦ МП.

На жаль, цей законопроєкт пропрезидентська депутатська більшість відкладала майже два роки, хоча він був підготовлений ще в грудні 2022-ого. Закон набере чинності через 30 днів після його опублікування. Тож у паломників ще є час на свої “маневри”.

Тетяна Слободянюк

Back to top button