Восьма сакура, яворина і клятва

У сквері Героїв Хмельницького ліцею №5 посадили восьму сакуру — стільки випускників і батько трьох учнів цього закладу освіти загинули, захищаючи Україну від російських окупантів.

Ось імена звитяжців: Павло Дияк (випускник 1986 року), Валерій Дереш (випускник 2000 року), Олег Мельник (випускник 1995 року), Володимир Парій (випускник 2002 року), Віталій Леськов (випускник 2013 року), Олександр Кузнєцов (випускник 2009 року), Андрій Шкринда (батько учнів).Про це йдеться у повідомленні пресслужби міської ради.

Останній у цьому переліку Героїв 25-річний Тарас Мельник, який загинув 24 березня і похований на Алеї Слави. Тарас заповів, щоб у випадку його загибелі рідні висадити у Сквері Героїв ліцею яворину (явір). Заповіт Героя виконали. Педагоги, учні, спільно з дружиною і батьками Тараса посадили деревце. 

Але у Сквері Героїв лунали не лише слова співчуття рідним загиблих захисників, а й слова непохитної рішучості та вірності Україні: у цей день ліцеїсти виголосили клятву-молитву націоналістів. І смолоскипами в руках, як це робили попередники нинішніх героїв, молодь повторювала хвилюючі слова клятви вірності Україні та безсмертним подвигам її звитяжців: “Україно! Свята Мати Героїв, зійди до серця мого! За Твою славу, За Твої Святі Ідеї! Нехай душа моя у тобі відродиться, Славою твоєю опроміниться! Страху нехай не знає, не знає, що таке вагання! Скріпи мій дух, загартуй волю, щоб сміло йшов я в бій! Щоб віра моя була гранітною, щоб зросла завзяття, міць! Свята! Могутня! Соборна! Слава Україні! Героям слава! Слава нації! Смерть ворогам! Україна — понад усе!”.

Наталія Лісова

Back to top button