Воєнні плакати,що працюють на перемогу:в Хмельницькому відбулася благодійна виставка харківського художника

Благодійні виставки воєнного плаката харківського художника Нікіти Тітова відкрились одночасно у Хмельницькому і в посольстві України в Токіо. До Хмельницького автор привіз 30 робіт, створених від 24 лютого, тобто від моменту повномасштабного вторгнення рашистів в Україну. Плакати харків’янина експонуються з 7 грудня у виставковій залі обласного науково-методичного центру культури і мистецтва. Сюжетив – пережиті українцями і художником події за 9 місяців війни.

На відкритті виставки були й хмельничани, і вимушені переселенці, для яких сюжети робіт Нікіти – це їхні пережиті особисті трагедії: Маріуполь, Харків, Буча, Херсон. Але в цих і в інших сюжетах скорбота поєднується з неймовірною енергією людської, української гідності. І ці почуття відомі нині кожному з нас, об’єднують усіх нас.

Мистецтво має здатність бути пророчим. Після захоплення острова Зміїний Нікіта Тітов намалював плакат з червоним кораблем,що має обриси кремля, і який тоне в морі крові. Зображення доповнене відомою фразою про «рускій корабль». Цей плакат став, певною мірою, пророчим — за кілька днів після його появи українські військові затопили крейсер “Москва”. Митець розповів, що свої плакати створює за короткий час, намагаючись відтворити «впійману» миттєву емоцію, вважає її найсильнішою.Роботи відразу ж розміщує у Фейсбуці. І до створення кривавого корабля, що тоне, його надихнуло прохання у меседжері. Одна з підпис ниць написала: «Нікіто, я вас дуже прошу, намалюйте щось саме з фразою про «рускій корабль». Ця робота художника одразу стала популярною, її почали розміщувати на білбордах в Україні, використовувати на принтах і сувенірах.

Нинішній час настільки спресований на події, наповнений ними, що вимагає такої ж реакції мистецтва – миттєвої. Те, про що кричить серце кожного українця з 24 лютого, харків’янин влучно відтворює мовою плаката. Від 24 лютого серця українців кричать від гніву і болю, і цей день став новою точкою відліку творчості плакатиста. «Кожен плакат — це моя реакція, моя рефлексія, мої думки на те, що я чую, читаю, бачу. Це все — про події в Україні, І як правило, вони з’являються доволі швидко, миттєво”, — розповів митець.

За час війни його роботи стали особливо впізнаваними, популярними, вже кілька виставок відбулося в українських містах і за кордоном. «Плакат я вигадав, як засіб спілкування замість слів. Я — інтроверт і довгий час намагався уникати спілкування. А якось мене запросили у Франківську поспілкуватися зі студентами. Довго вмовляли і я погодився. Коли ішов, то не знав, що говоритиму, бо не готувався взагалі. Якимось дивом ми тоді півтори години спілкувалися, після цього я почав говорити. Тому, крім плакатів, можу трішки щось розповісти», — розповів харків’янин під час презентації своїх робіт у Хмельницькому. Зізнається, що створює плакати досить швидко. Деколи на це вистачає й 15 хвилин.«Це все мій відгук на те, що відбувається, що я відчув, прочитав чи дізнався. Це ті думки, які мене турбують чи дуже болять, і я не можу заспокоїтися, поки не висловлю це в образі. Все відбувається досить швидко, не можу сказати, що довго і ретельно працюю над кожною роботою, головне — передати те, що відчуваю саме в той момент. Іноді, коли я починаю думати про те, що мене зачепило, я майже одразу розумію, що маю зробити. Але здебільшого робота відбувається так: я працюю за комп’ютером і він стає моїм продовженням», —говорить митець.

Всі відвідувачі виставки мали нагоду поспілкуватися з автором плакатів, поставити різні запитання. А на завершення всі охочі могли придбати плакати харків’янина за донат, який піде на допомогу Збройним Силам України.

До речі, в творчому доробку НікітиТітова чимало талановитих робіт, зокрема оформлення театральних проєктів, як-от благодійний артпроєкт «Оскар і Рожева пані» за участю Ірми Вітовської, який збирає кошти на лікування онкохворих діток. Тітов є художником вистави про війну на Донбасі «Чуваки не святкують, або Ukrainian» Його плакат «Передова», на якому зображені військовий і медик, став ескізом поштової марки, яка 1 червня 2020 року введена в обіг. 12 жовтня 2020 року Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету України «Передова» з сюжетом однойменного плаката. НікітаТітов є автором обкладинок понад 10 книг, зокрема Володимира В’ятровича “За лаштунками «Волині-43» та «(Не)історичні миті». Його перша велика персональна виставка «Шлях свободи. П’ять років України в плакатах НікітиТітова» відкрилася 18 грудня 2018 року в «Укрінформі». 23 роботи художника були розміщені на вікнах інформаційної агенції та всередині приміщення. Серед них: «Тиша, яка вбиває», «Серце волонтера», «Календар війни». За рік експозиція, завдяки Музею Революції Гідності, стала мандрівною. Експонувалася в Україні та на міжнародному мистецькому форумі ArtForum(2020).

Крім плаката, Нікіта створює й інші артоб’єкти. Один з таких йому запропонували створити волонтери, які привезли до Івано-Франківська, де тоді перебував митець, снаряд з села під Слов‘янськом. Роботу він створив за три години. Залишки снаряда обклеїв десятками міні-ілюстрацій з власної серії «Колискова».

«Захотілося всі ті емоції, які вкладаю в цю серію, перенести на об’єкт, перетопити жах ночей під бомбардуванням у тишу та спокій. Я трошки вірю в те, що мистецтво може бути пророчим або навіть нести своєрідну магію, тож дуже хочу, щоб українська ніч переварила всіх нелюдів, поглинула їх у собі, перетворивши на пил. А в нас знову були тихі, добрі та гарні ночі», — поділився художник в соцмережі. І додав: «.Хочу синові залишити кращу країну».

Тетяна Слободянюк.

 

 

Back to top button