Викладачі хмельницького вишу виготовляють для фронту мобільні сонячні електростанції

Якщо великі сонячні електростанції  дають змогу отримувати значну кількість електроенергії  і  потребують великих площ, то портативна сонячна панелька поміщається  майже в такий  самий за розмірами  кейс, як і ноутбук. Протягом світлого часу доби, вона акумулює сонячну енергію в електричну і за допомогою інвертора перетворює її  в 220 В  –   це якщо   не вдаватися в  подробиці фотоелектричного процесу та будови таких сонячних систем. Пристрій можна використовувати як основне джерело енергії в місцях, де немає електропостачання, або ж як резервне чи допоміжне джерело живлення електропостачання. Сьогодні такі міні електростанції затребувані на фронті, оскільки  у польових умовах дозволяють не лише   підзарядити  мобільний телефон, планшет чи  рацію, а й завдяки накопиченню електроенергії в акумуляторі, мати освітлення в будь-яку пору доби. Відтак,отримавши запит від наших військових, викладачі кафедри машин та апаратів, електромеханічних та енергетичних систем Хмельницького національного університету приступили до розробки такого пристрою.

За словами викладачів вишу, це  не ноу-хау. Таку сонячну автономну електростанцію  можна придбати  у торгівельній мережі, але там  вона коштує значно дорожче. Знизити собівартість хмельницьким інженерам  вдалося за рахунок того, що свою роботу вони виконують безоплатно. Кажуть, це їхній посильний внесок   у перемогу над ворогом.

На фронт  кафедра вже передала три сонячні автономні електростанції, хоча сам процес виробництва не довготривалий  –  один мобільний пристрій можна виготовити за один день. Проблема була в затратних матеріалах, основну частину яких формують сонячні панелі. Тепер викладачі разом із аспірантами  кафедри працюватимуть  продуктивніші – до справи долучилися благодійники, які  готові за власні кошти купувати необхідні матеріали для виробництва.

Ольга Сєргєєва

Back to top button