Виробнича необхідність: у Хмельницькому сміттєвози й надалі працюватимуть вночі

Нічний виїзд сміттєвозів під час повітряних тривог став причиною незадоволення серед містян. Основна причина в тому, що  люди у нічний час плутають роботу ППО з роботою комунальників, каже начальник транспортної служби Роман Коновал. Та попри скарги не можуть переглянути графік робіт комунальників, оскільки  робота вночі є виробничою необхідністю. Серед основних факторів — затори протягом дня, особливо вранці та у вечірні години, що в рази знижує оперативність та ефективність робіт перевізних бригад, а також  запаркованість узбіч, тротуарів та інших місць транспортом, що заважає габаритному транспорту проїзду та роботі. Та й великий сміттєвоз часто створює затори.

«Маємо розуміти, що працює великогабаритна техніка. І баки вагою понад сто кілограмів — не пакет зі сміттям, який можна тихенько взяти і перенести з місця на місце. Окрім цього, автомашина завантажується механічно, тобто на вила сміттєвоза контейнер підтягують вантажники. Від цього деякий звук однозначно створюється, але весь процес триває не більше 5-10 хвилин. Після себе працівники мають залишити прибраний майданчик, адже за чистоту в радіусі 5 метрів навколо питатимуть з них. Тож за будь-яких обставин у працівників сміттєвозів чітке завдання: на ранок місто має бути повністю чистим. А за певні незручності просимо вибачення», —  роз’яснює Роман Коновалов.

Наразі робочий день для екіпажів сміттєвозів розпочинається о 12-ій годині  ночі і закінчується о 12-й ранку. Кожен автомобіль має свій маршрут, а це  три-чотири рази наповнити і спорожнити машину на полігоні твердих побутових відходів.   Плюс контейнери, які встановлені для сортування сміття. Окрім цього комунальні служби міста від початку повномасштабного вторгнення виконують ще одну місію — прибирання наслідків пошкоджень та руйнувань після прильотів  ракет та дронів. І під час  повітряних тривог також вимушені працювати.

«Якщо під час повітряної тривоги  ми будемо відправляти сміттєвози на територію спецкомунтрансу, або заганяти на стоянку транспорту, то потім  вдень ми не зможемо  виконати ту роботу, яку маємо виконувати. Ми розуміємо,що не комфортно,  але якщо ми випустимо машини пізніше, ми фізично не зможемо прибрати і вивезти сміття», —  каже  Коновавлов.

Нагадаємо, ще минулого року працівники КП «Спецкомунтранс» почали встановлювати нові контейнери для роздільного збору сміття: окремо для скла  і для ПЕТ-пляшок. Такі  контейнери зараз є вже в кожному  мікрорайоні міста.

Ольга Сєргєєва

Back to top button