“…Я прийду. Принесу тобі Перемогу”

22 травня, напередодні Дня Героїв, у Хмельницькому презентували книгу “Герої серед нас”. Це збірка поезії й прози дев’яти місцевих письменників. П’ятеро з них служать у лавах Збройних Сил України, інші четверо загинули, захищаючи державу.

Фронтова збірка видана за фінансового сприяння міської ради, за ініціативи департаменту культури й туризму. Зібрали видання працівники центральної публічної бібліотеки. У переліку 33 поетичних й 5 прозових творів. Деякі твори передруковані з уже фронтових збірок, інші побачили світ вперше. Тематика більшості військова, адже всі письменники — воїни. Євгеній Ролдугін, Артем Задоянчук, Павло Жук, Віталій Леськов загинули, захищаючи Україну на фронті. Олександр Шенькарук, Михайло Цимбалюк, Сергій Ілаш, Ростислав Балема протидіють ворогу на полі бою зараз. Автор ще одного твору — Олександр Чабах, учасник АТО, батько полеглого поліціянта Юрія Чабаха. Їхні твори звучали у виконанні учасників театральної студії “Без меж”, у музичному та співочому супроводі солістів муніципального естрадно-духового оркестру, учнів і викладачів мистецьких шкіл міста. Експонувалися книжкові виставки “Боротьба нескорених” (книги про російсько-українську війну) та “Волю вільних не зламати”.

.

Ми йдемо тектонічними зламами — з нами Бог!” — рядки з вірша талановитого хмельницького поета, а нині воїна, який захищає Україну на полі бою, Ростислава Балеми. Його нинішні поезії написані у бліндажі, між боями. І так співпало, що 22 травня у Ростислава день народження. Привітати його можна лише по відеозв’язку, адже воїн-поет на бойових позиціях. Про “нуль” розповів віршем: “Молитва, вода і БеКа — Усе необхідне з тобою. Тужавіє думка чітка: Готовий до бою й до болю” — ось нинішня фронтова тематика відомого поета-лірика. “Вилітає снаряд — і свистить він у небі сердито… Ми — Боги війни! Ми із пекла людської безодні вивільняємо гнів свій і сіємо Смерть, ніби жито!” — ці пронизливі рядки з фронтової поезії Олександра Шенькарука, з його нещодавньої дебютної книги поезій “Птах і аритмія ночі”. Дві збірки поезії і прози видав за час війни бойовий медик, письменник Михайло Цимбалюк. Напередодні Михайло отримав звання лауреата обласної літературної премії імені Миколи Федунця за збірку поезій “Калібри любови”, яку визнано найкращою поетичною збіркою на Хмельниччині.

Це — новітня література, особливі твори, бо написані на піку неймовірних емоцій, на зламі звичного світосприйняття, за власною філософією життя і смерті заради любові і призначення у світі. Саме тому упорядники нічого не змінювали у текстах творів, які надали воїни, а від загиблих героїв їх фронтові напрацювання передали родини. Про це розповіли у ході презентації директора бібліотеки Тамара Козицька і редактор збірки, письменник Віталій Міхалевський.

Мета збірки — щоб люди знали, не забували й вивчали тих авторів, які пишуть про сьогодення і є безпосередніми учасниками усіх сучасних подій, творять історію. Вони знають правду, і ми можемо їм довіряти, — розповіла напередодні заступниця директорки централізованої бібліотечної системи Хмельницької громади Світлана Сінькова. — Хлопці пишуть про те, яку Україну хотіли б бачити, виливають свої емоції. Деякі автори почали свій письменницький шлях під час вторгнення, деякі — мають більший досвід”.

Ми переживаємо етап народження новітньої української літератури, яку часто важко читати, але вона мусить бути. Сучасні автори — воїни, які розуміють ціну життя. Дехто з них уже нічого не напише, бо віддав його на полі бою, — зазначив міський голова Олександр Симчишин. — Дякую родинам полеглих, живим Героям за сприяння в публікації книги. А також упорядникам за величезну роботу. Такі книги повинні бути в кожній школі та бібліотеці, їх повинні читати, бо через вірші і прозу воїни говорять до нас про найцінніше, те, що ми не можемо осягнути в житті цивільному”.

Наклад книги — 200 примірників. Їх передадуть в усі бібліотеки громади. У ході презентації відбувся й благодійний збір коштів для допомоги Силам оборони. Під експонувалися книжкові виставки “Боротьба нескорених” (книги про російсько-українську війну) та “Волю вільних не зламати”.

“…Я прийду. Принесу тобі Перемогу” — заповів віршем Артем Задоянчук, чий талант розкрила війна ціною життя за Україну.

Тетяна Слободянюк

Back to top button