Я розмовляю українською: в Хмельницькому переселенці, які вивчали українську мову, отримали сертифікати

 

Для російськомовних українців, які через агресію Росії змушені були покинути власні домівки, в Хмельницькому організували курси з вивчення  української мови,  аби  переселенці комфортно почували себе в україномовному середовищі.  Бажаючих  розмовляти рідною українською було понад 1300 людей різного віку, різної статі та з різним рівнем освіти з Харкова, Миколаєва, Херсона,Маріуполя, Сумщини та інших міст, де зараз тривають активні бойові дії. Навчання організували фахівці Комунальної установи Хмельницької міської ради «Центр професійного розвитку педагогічних працівників». Для тих, хто не зміг займатися в онлайн-форматі, заняття проводили   на базі ліцею №17.  Починаючи з березня, для усіх груп  уроки  відбувалися двічі на тиждень. Для зручності розклад складали в   різний час і в різні дні. Програма курсів складною не була. Викладачі філологічного напрямку Хмельницької громади сформували її  для  широкого кола слухачів, зокрема, для тих, хто прагне отримати базові знання з української мови, удосконалити своє побутове українське мовлення, покращити уміння й навички оформлення документів. Відтак заняття передбачали як виклад відомостей теоретичного характеру, так і мовний практикум: вимова голосних та приголосних звуків і наголошування слів, використання етикетних формул, написання основних орфограм, добір лексем та редагування мовних конструкцій.

І якщо на початку занять слухачі курсів, які  не надто добре розмовляли українською, або не володіли нею взагалі,  то за два місяці   майже всі групи  розмовляють вільно. Відтак після завершення навчання, курсанти отримали відповідні сертифікати.

« Мені навіть соромно, що я, будучи українкою, не розмовляла досі рідною мовою, але я зробила це і горда цим.  Від російської мови в нашій родині відмовились усі, бо розмовляти мовою окупанта, мовою вбивць і злочинців, значить не поважати себе »,  –  сказала переселенка з Донеччини.

За словами освітян, після невеликої перерви, набір до нових груп для  вивчення української мови, розпочнеться знову. Тож усі охочі можуть долучитися до нових груп для вивчення української мови.

Ольга Сєргєєва

Back to top button