Як вибрати хорошу мультиварку і не переплатити?
З мультиваркою легко впорається навіть недосвідчений кухар. Приготування страв з її допомогою є швидким і зберігає велику кількість вітамінів. Тому цей кухонний гаджет нині присутній у багатьох господинь. Якщо ви замислювалися про його купівлю, тоді цей матеріал для вас.

До чого тільки не вдаються виробники, аби ви купили саме їхню мультиварку! Використовують різні рекламні трюки та маркетингові ходи. Так, 3D-нагрівом іноді називають незначний підігрів стінок. А взагалі-то створення та утримання потрібної температури забезпечують хороша кришка та чаша. 100+ програм найчастіше означає варіації одного й того ж режиму під різними назвами, як-от рис, гречка, плов, каша… Дистанційне керування через Wi-Fi або Bluetooth створює враження розумної техніки й використовується вкрай рідко, бо натиснути кнопку значно простіше.
Подивишся рекламу і складається враження, що мультиварка сама за вас обід приготує. Тож як не попастися на маркетинговий гачок і купити річ, яка вам справді потрібна й буде незамінною на кухні?
Звичайно, що чи переплачувати за деякі додаткові функції мультиварки, вирішувати тільки вам. Але важливіше звернути пильну увагу на технічні та функціональні характеристики пристрою, адже саме вони забезпечать реальну допомогу в готуванні, або навпаки, дратуватимуть чи розчарують через марно витрачені кошти.
Об’єм чаші
Оптимальний об’єм чаші — справа індивідуальна, адже визначається з розрахунку на осіб, для яких готуватимете страви. Але слід додати, що реальний об’єм буде менше, адже треба місце на кипіння та утворення пари. Хороша модель у середині посуду має шкалу літражу й мітку максимального заповнення.
Покриття чаші
Антипригарне тефлонове — найбюджетніший варіант, за яким легко доглядати, але з часом воно зношується. Керамічне — екологічне, краще утримує тепло, але потребує делікатнішого догляду. Мармурове/титанове — найдорожчий вибір, але довговічний, зазвичай стійкий до подряпин. Зустрічаються моделі з чашею з нержавійки без покриття. Це дешевше, але геть недовговічно. Зручно, коли чаша має ручки, тоді її легко діставати, щоб помити.
Потужність
Потужність має значення! Бо впливає на швидкість протікання процесів й на витрати електроенергії. Оптимальний варіант для щоденного використання — 900-1200 Вт (або W), для повільності та економії достатньо 500-800 Вт, 1300+ — для швидкого готування великих об’ємів.

Матеріал корпусу
Пластик для матеріалу корпусу легший, дешевший, але не такий довговічний, як метал. Останній важчий, але стійкий до подряпин, міцний, солідніше виглядає. Компроміс між вагою та надійністю — комбінований варіант.
Тип нагрівального елемента
Класичний дешевий варіант нагрівального елемента — ТЕН знизу. Індукційний нагрів гарантує рівномірне швидке прогрівання та точне регулювання температури. 3D-нагрів через днище, стінки та кришку чудовий для випікання, але не дуже підходить для супу чи каші, до того ж слід переконатися, чи це не рекламні хитрощі.
Режими приготування
Хоча базовим набором режимів вважається «Каша», «Суп», «Тушкування», «Смаженя», «Пар», «Випічка», деякі дешеві моделі не мають усього набору функцій. Переконайся, чи це так, якщо тобі вони всі важливі. Дуже корисні з додаткових — «Мультикухар» для ручного налаштування температури та часу, «Йогурт», «Су-від» — вакуумне готування.
Безпечність — головне!





