За 500 днів великої війни лікарі Хмельницького військового шпиталю ветеринарної медицини обстежили й полікували майже 9 тисяч тварин

З перших днів   повномасштабного вторгнення районну ветеринарну лікарню переобладнали на шпиталь для допомоги службовим собакам і тваринам з прифронтових зон. За цей час лікарі закладу надали допомогу майже  дев’яти  тисячам тварин, з-поміж яких понад 2 тисячі службових собак. Найбільше тварин, потерпілих від мінно-вибухових травм, доставлені з прифронтових територій.

На базі шпиталю діє й  центр реабілітації, де нині відновлюють тварин, врятованих з деокупованих та підтоплених територій. Втім, лікарі цього шпиталю ще з 2018-го почали вивозили й рятували поранених тварин із зони бойових дій.

Нині медики лікують службових собак, які мають контузії, та щотижня їздять на деокуповану Херсонщину рятувати тварин та птахів, які постраждали внаслідок теракту на Каховській ГЕС. Кирило Чумаков, професор, головний лікар Першого військового шпиталю вете- ринарної медицини, розповідає: “Ми об’їздили всю лінію фронту. Я пам’ятаю Сєверодонецьк, Маріуполь. Ми оглянули понад 2000 тварин тоді. І було зроблено понад 500 операцій. Вже з другого дня повномасштабної війни ми фактично жили в шпиталі”.

Тисячі тварин везли до Хмельницького з Харківщини, Запоріжжя, Київщини, Херсонщини, Миколаївщини та Донеччини. Із зоокуточків, зоопарків, притулків доправляли верблюдів, мавп, диких котів, пітонів. Та найбільше було собак. Часом й оперували при обстрілах.Службовим собакам потрібна й психологічна реабілітація, тож тут працюють і військові кінологи. Одна з чотирилапих пацієнток, трирічна вівчарка Ріка, до контузії охороняла військову частину в Хмельницькому. Після атак “шахедів” пес панічно боїться автомобілів, гучних звуків і навіть людей. Тепер Ріка ще з вісьмома військовими вівчарками знаходиться на реабілітації. Власники чотирилапих зізнаються, що їхні улюбленці досі забиваються в кут, коли завивають сирени. Кирило Чумаков каже, що стало більше пухнастих пацієнтів із контузіями, опіками, осколковими пора- неннями. Стаціонар шпиталю заповнений. Чимало бранців війни пройшли крізь вогонь та воду, страшні сліди залишилися у них від “зустрічей” з окупантами. “Господарів ставили збоку, автомат приставили — і не рухайтеся. При господарях починають тварину різати, мучити її, оце страшно. Як тварина може вірити людям, якщо вони таке виробляють?”, — розповідає ветлікар шпиталю Тимофій Загородний. Тут лікують не лише службових собак. Опікуються вихованцями переселенців і свійськими тваринами. За словами Кирила Чумакова, нині в країні недостатньо ветеринарних лікарів. Адже дуже велика кількість тварин на сьогодні перебувають в лавах наших Збройних Сил і органів, які утримують кінологічні служби, і в населення. Тому професор Чумаков продовжує навчати студентів основ тактичної ветеринарної хірургії. А команда Першого військового ветеринарного шпиталю нині готується до чергового відрядження у прифронтову зону.

 Вікторія Катрич

Back to top button