«Жінки, що вражають»: історії хмельничанок, що тримають свій фронт в тилу

З  нагоди Дня міста в Хмельницькомуна сцені театру ляльок  відзначили 30  хмельничанок, різних за віком і  сферами діяльності, які  отримали нагороди і  стали номінантками  соціально-патріотичного проєкту «Жінки, що вражають». Героїні проєкту  отримували нагороди у трьох номінаціях: жінки з родин військовослужбовців,  громадські діячки, зокрема керівниці волонтерських об’єднань  і представниці  бізнесу та політики. Усі отримали символічні нагороди: статуетки із зображенням української Берегині, богині-захисниці роду. Нагороди вручав міський голова Олександр Симчишин.

У житті вони дружини, матері, доньки, зокрема – з сімей військовслужбовців,  які захищали і захищають нашу країну на передовій.  І  нині їх об’єднала спільна справа: активна волонтерська праця з перших днів повномасштабного вторгнення, яка стала їхнім фронтом в тилу, і  яка наближає нашу Перемогу. У кожної з героїнь проєкту – власна особиста історія болю і втрат, і спільна – їхня жага до перемоги , допомога нашим  захисникам на передовій, допомога  вимушеним переселенцям, які мешкають у нашій громаді.

«Цим проєктом ми хочемо, по-перше,  познайомити  між собою цих чудових жінок, щоб надалі вони могли об’єднувати волонтерські зусилля. По-друге,  показати, що кожна допомога сьогодні і важлива, і кожен може допомагати  країні, нашим воїнам, залежно від своїй можливостей і вмінь.  І ще – зробити цим жінкам бодай маленьке свято,  підтримати їх, подякувати, адже вони щоденно  добровільно працюють уже понад півроку,  вкладають у волонтерство  кожну  вільну хвилину свого  часу,  –  розповіла ініціаторка проєкту, голова ГО «Бути жінкою» Тетяна Кріль. –    У нас є домогосподині,  які розгорнули справжні польові кухні у своїх домівках,  і службовки, і представниці мистецьких професій, юристки, учительки , громадські активістки. Одне слово – жінки різнихсоціальних груп, які не байдужі до подій в країні і активно їй допомагають».

Номінанток організатори  визначали за пропозиціями хмельничан в соцмережах.  І, як пояснила Тетяна Кріль, відзначили лише  частину, з якою встигли познайомитись. Бо направду волонтерок у Хмельницькому набагато більше. Тому ідея  має продовження, і незабаром будуть оголошені наступні героїні  проєкту «Жінки, що вражають».

Проєкт стартував у соцмережах з 1 липня. Спочатку було всього 13 історій, згодом розповідей про активних жінок побільшало. «Протягом місяця на наших сторінках ми розповідали історії цих жінок, –  розповідає  організаторка ініціативи. –А після нашої Перемоги нам не вистачить ні сцени, ні залу цього театру, щоб всіх вмістити».

Одна з героїнь проєкту – відома співачка, волонтерка Марина Українець, добре відома хмельничанам  благодійним акціями як  учасниця волонтерського об’єднання «Захист», розповіла: «Я –  солістка Хмельницького академічного муніципального естрадно-духового оркестру. У вересні минає  10 років, як там працюю. Волонтерство в моє життя прийшло з початком війни у 14 році. Спершу це були мистецькі благодійні заходи у складі «Подільської сотні»: концерти, акції де збирали кошти для захисників. Виходила в п’ятницю, суботу, неділю в супермаркети на акції , там збирали кошти і необхідні продукти ,речі, гігієну для бійців. Все це пакували і відправляли на передову. З 2015 року  почала їздити на схід у складі ГО «Мистецька Сотня «Гайдамаки»,  волонтером якої є і до сьогодні . Разом з командою ми об’їхали, за 8 років війни” 99 відсотків  передової лінії ! Привозили амуніцію, речі, харчі, сітки (які частой самі плели) і концерти, на яких бійці відпочивали душею. Адже моральна підтримка, розрядка їм дуже необхідна. Можна сказати, виконували функцію психологів. І так тривало 7 років, щомісяця. Навіть коли була вагітна,  всеодно їздила на схід.

З 24 лютого волонтерство стало майже цілодобовим. Спочатку це була фізична праця: склади одягу , їжі, амуніції, все розвантажити, знову завантажити, спакувати, відправити. Співпраця з закордонними партнерами, які щодня пересилали гуманітарну допомогу. Мій чоловік двічі на тиждень їздить на схід. Я допомагаю йому у зборі коштів на закупки за  заявками бійців. Збираю кошти на благодійних концертах. Організовую акції в  «Оазисі» з березня . Щосуботи і неділі проводжу там концерти. Використовую багато інших майданчиків,  залучаю різні колективи:«Козаки Поділля», оркестр поліції , муніципальний камерний хор, гурти «Мотор”ролла», «Станза» і т.д. Майже  400 тисяч гривень було зібрано за весь період проведення благодійних концертів!48 артистів та 5 колективів  взяли  участь в акціях . За ці кошти закупляли автівки, тепловізори , військову амуніцію , одяг, тактичне спорядження. Втомилась, але не спинюсь! Ця втома переростає у загартовану жагу Перемоги.  І вона зростає».

Тетяна Слободянюк.

.

 

Back to top button