Зовсім несолодка хвороба

Мова, звісно ж, про цукровий діабет, який насправді лише називається так солодко. Нині поговоримо про діабет другого типу.

Ірина Кушнірук, завідувачка сімейної амбулаторії №10 КП “Хмельницький міський центр ПМСД №1” Хмельницької міської ради

Це захворювання, яке характеризується високим рівнем глюкози в крові, розвивається через нестачу або низьку активність гормону інсуліну. Інсулін, який виробляє підшлункова залоза, сприяє правильному засвоєнню глюкози. Глюкоза є основним джерелом енергії, тому при її нестачі в тканинах порушуються всі види обміну, однак вуглеводний обмін страждає найбільше.
Отож основне наше завдання — нормалізувати обмінні процеси в організмі та знизити рівень цукру в крові. Як і при лікуванні кожної хвороби, найголовніше — вести здоровий спосіб життя. Це золоте правило, не нехтуйте ним. Дуже важливо дотримуватися дієти та збільшити фізичну активність. Усе це сприятиме зниженню ваги. І при легких формах захворювання цього навіть буває достатньо. При більш важких — призначається медикаментозне лікування.

Діабет другого типу зазвичай вражає людей похилого віку, причому частіше жінок. Необхідно памʼятати й про спадковість: як правило, діабет розвивається у найближчих родичів (батьків, братів або сестер, дітей).
Високим ризиком розвитку діабету другого типу є ожиріння. Якщо людина має надмірну вагу, необхідно дуже відповідально поставитися до свого здоровʼя, подбати про збалансовану дієту, стати фізично активнішим. І це не настільки складно, як здається на перший погляд. Буде достатньо навіть півгодини активної прогулянки щодня, аби підтримувати здоровʼя. Окрім того, фізичні вправи допомагають контролювати рівень глюкози у крові. І ці звичні, можливо, вже й набридливі для декого поради, повинні стати правилом, особливо, для тих, хто перебуває у групі ризику.
Варто памʼятати, що цукровий діабет другого типу небезпечний своїми ускладненнями. Якщо не контролювати хворобу, вона може призвести до вражень нирок, серцево-судинної системи тощо.
Що стосується раціонального харчування, то є золоте правило здорової тарілки. Половину тарілки становлять овочі — морква, шпинат, селера, зелень, капуста, цибуля, огірки, помідори, гриби, солодкий перець, ріпа. Одна чверть другої половини тарілки — вуглеводна зона: хліб з цільного зерна, злаки з високим вмістом клітковини, каші (вівсяна, гречана тощо), варені боби та горох, зелений горошок, кукурудза, гарбуз, картопля. Друга чверть другої половини — білкова зона: курка або індичка без шкірки, риба (тунець, тріска, лосось), морепродукти (креветки, мідії, краби), пісна яловичина, кролик, нежирні сири, яйця.

До речі, часто лікарі, вимірюючи рівень глюкози у крові, виявляють пацієнтів, які потрапляють у так звану “сіру” зону. Тобто діабету в них немає, але після прийому їжі вміст глюкози в їхній крові піднімається вище норми. Цей показник, що знаходиться між нормою і рівнем, властивим діабетові, прийнято вважати порушеною толерантністю до глюкози. Цей стан, за дотримання необхідних рекомендацій, можна повернути до норми. Так само він, якщо не вживати заходів, може прогресувати й далі — до діабету. Ось тому й потрібно бути пильними до власного здоровʼя.

Діабет другого типу розвивається повільно, майже безсимптомно, у пацієнта, як правило, немає скарг. Але якщо ви перебуваєте в групі ризику, необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем.
Взагалі, після 40 років усім треба раз у рік проходити профілактичні огляди, навіть, якщо вас нічого не болить. Будьте здорові!

Back to top button