Понад 1,4 млрд гривень — збитки довкіллю Хмельниччини від російської агресії

Коли внаслідок повітряних атак ворожі ракети, бомби та шахеди, чи їх уламки падають з неба на наші міста й села, страждають не лише мирні громадяни, житлові будівлі та об’єкти інфраструктури. Виявляється, страждає й довкілля, і вислів “плаче земля” ми тепер розуміємо реально. А Хмельниччина серед тих областей, які постійно потерпають від російських атак.

З початку повномасштабного вторгнення Державна екологічна інспекція Хмельницької області перепрофілювала свою діяльність відповідно до реалій воєнного часу. Наразі до Єдиного реєстру збитків, заподіяних довкіллю Хмельниччини внаслідок військової агресії рф, внесено 33 події. Найбільша сума збитків — за засмічення та забруднення земельних ресурсів внаслідок ракетно-бомбових уражень. Вона склала понад 1,4 млрд грн. Про це у медіа запиті “Суспільного” повідомила начальниця відділу взаємодії з громадськістю Державної екологічної інспекції в Хмельницькій області Наталія Сологуб.

9 березня 2022 року в екологічній інспекції була створена оперативна група швидкого реагування для фіксації надзвичайних ситуацій щодо нанесених збитків навколишньому природному середовищу Хмельниччини. До її складу увійшли фахівці ресурсних відділів інспекції та відділу інструментального лабораторного контролю. Фахівці групи, після отримання оперативних дозволів, виїздять на об’єкт та проводять відбір необхідних проб природних ресурсів. Потім тривають лабораторні дослідження, і результат — розрахунок збитків. За кожним фактом правоохоронні органи відкривають кримінальні провадження. Наразі в області представниками інспекції досліджені усі території, які постраждали під час війни.

Збитки включають шкоду за: засмічення та забруднення земельних ресурсів внаслідок ракетно-бомбових уражень — 1 млрд 426 млн 389 тис. грн; забруднення атмосферного повітря — 55 млн 041 тис. грн; збитки, нанесені природно-заповідному фонду області – 996 тис. грн.

Тобто, якщо ми маємо факт влучання ракети, до прикладу, в інфраструктурний об’єкт, то, окрім забруднення земельних ресурсів, це викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Якщо говорити про природний ресурс, якому найбільше завдається шкоди на території Хмельницької області, то це ґрунти”, — розповіла екологиня. Також до переліку додані збитки щодо забруднення атмосферного повітря, водних ресурсів, природно-заповідного фонду, об’єктів рослинного та тваринного світу. Чи можна говорити про кліматичні зміни внаслідок російської агресії? Як стверджує екологічна інспекторка, під час вибухів викидаються парникові гази — вуглець і водяна пара. Вони не токсичні, але напряму впливають на зміну клімату. Цей вплив глобальний. Наприклад, внаслідок лісових пожеж зміна клімату іде загалом по Європі. Більші ризики для навколишнього середовища створює не сама детонація снарядів, а влучання в промислові чи хімічні об’єкти.

Як швидко можна відновити хворе довкілля? Як стверджує Наталія Сологуб, процеси відновлення триватимуть протягом декількох десятиліть. Буде розроблена відповідна програма відновлення довкілля. Наразі оперативний штаб Держекоінспекції працює над методиками, за якими будуть розраховувати збитки довкіллю України через агресію з боку росії. Цю методику мають використати в міжнародних судах, щоб стягнути відшкодування від країни-агресорки.

Вікторія Катрич

Back to top button