Чергове житло “під ключ” для переселенців

19 родин вимушених переселенців отримали ордери на комунальне житло в середмісті Хмельницького, де відремонтували та повністю обладнали кімнати й смарт-квартири з усіма зручностями, меблями та вбудованою побутовою технікою. Це приміщення, та ще одне раніше на вулиці Інститутській переобладнали для наших співвітчизників, які втратили свої домівки через окупацію або знищення рашистами, за кошти Європейського Союзу.

У Хмельницькій громаді мешкають понад 20 тисяч вимушених переселенців, понад 900 з них перебувають у міській черзі на отримання житла як такі, що втратили рідні домівки. Хто ж вони, чергові новосели хмельницького житла? Сім’я діючого військовослужбовця Івана Мунтяна отримала двокімнатну старт-квартиру. До повномасштабного вторгнення росії родина жила в Торецьку Донецької області. Про життя там Іван розповів, що доводилося і в погребі, і навіть в окопах переховуватись та ночувати і ледь вирватись з охопленого полум’ям та вибухами фронтового міста. Їхня домівка знищена. У Хмельницькому сім’я мешкає понад два роки, винаймали житло, платили по 10 тисяч гривень щомісячно. Контракт із ЗСУ в Івана закінчився ще 2017 році, але з початку повномасштабної війни чоловік знову воює. “Воюємо, служимо за нашу Батьківщину, за наших дітей. Ще тиждень відпустки — і назад на Донбас”, — каже Іван Мунтян. Але захисник спокійний за дружину й дітей — тепер у них є житло, хоч і тимчасове.

19 родин, а конкретно 65 людей відтепер будуть мешкати у новому житлі. 13 однокімнатних смарт-квартир, три двокімнатних та 14 кімнат ми повністю реконструювали за кошти гранту від НЕФКО. Всі роботи фінансувалися за кошти Європейського Союзу та виконувалися з дотриманням європейських вимог. Житло повністю готове — з меблями, технікою. Також тут відремонтували дах, встановили ІТП, сонячні панелі, замінили вентиляцію та опалення, —зазначив з нагоди чергового новосілля для вимушених переселенців міський голова Олександр Симчишин. — Серед новоселів — 16 родин учасників бойових дій і три багатодітні сім’ї. Більшість ордерів отримували жінки, бо чоловіки і зараз воюють на фронті. В багатьох родинах маленькі дітки, які народились уже в нашому місті. Найбільше хочеться, аби це житло було для них тимчасовим і вони могли повернутись додому — в українські міста і села”.

Загальна вартість двох етапів житлового проєкту для переселенців — 1 млн 480 тис. євро.

Під час першого навесні цього року в гуртожиток на вулиці Інститутській, 12/1 та частково на Кам’янецькій, 74, заселили 44 кімнати на 114 людей та квартири. “За ці кошти відремонтували півтора поверхи на Інститутській, 12/1 та кілька поверхів на Кам’янецькій, 74. Ремонт зроблений під ключ, є техніка, меблі”, — розповідав тоді мер обласного центру. Зауважимо, що все житло залишається у комунальній власності міста.

Наймасштабнішим житловим проєктом є будівництво трьох багатоповерхівок на 185 квартир “під ключ” за півтора року. Кошти на їх спорудження, в рамках грантового проєкту НЕФКО, виділив Європейський Союз. Отримати квартири зможуть офіційно зареєстровані в Хмельницькому переселенці, котрі перебувають на черзі. ЄС обрав чотири міста в Україні, де будуватимуть житло для переселенців. Хмельницький став одним із них. Наприкінці липня на сесії міської ради депутати підтримали рішення про відведення ділянки для цих цілей — на вул. Озерній, 6/2-Г.

Тетяна Слободянюк

Back to top button