У запобіганні онкології допоможе правильне харчування

За даними статистики, нині, на жаль, зростає кількість онкологічних захворювань. У поліклінічне відділення Хмельницького обласного протипухлинного центру щодня звертаються понад 200 пацієнтів. Люди приїжджають не тільки з нашої області, а й з інших регіонів, і кожному має бути поставлений надточний діагноз, адже від цього залежить якість життя людини. Як показують медичні обстеження, харчування — одне з основних чинників, що може завадити онкологічній хворобі, а також допоможе відновитися після неї.

Про це детальніше поговоримо із відомим на Хмельниччині хірургом- онкологом вищої категорії, заступником директора з медичного обслуговування населення Хмельницького обласного протипухлинного центру, заслуженим лікарем України Миколою Таболою.

Миколо Михайловичу, розкажіть, будь ласка, як дотримуватися правильного харчування, аби вберегтися від онкозахворювання?

Почну з дуже простої й водночас ефективної рекомендації: більше вживати рослинної клітковини. Для підтвердження своїх слів наведу приклад, про який я довідався зі змі. Декілька десятиліть тому серед лідерів у світі щодо раку товстої кишки був Люксембург. Але захворюваність люксембуржців різко знизилась, коли вони почали додавати в їжу цільнозернові злакові, їсти чорний хліб із висівками.

Крім того, вважаю, що основою харчування мають стати овочі (червоний буряк, морква, гарбуз), фрукти, бобові (сочевиця, квасоля, горох, нут). А ще дуже корисні як джерело біофлавоноїдів (протиракові речовини) ягоди: журавлина, калина, чорниця, смородина, виноград, малина.

Чи запобігає онкології вживання кисломолочних продуктів? Як щодо риби, м’яса?

Для правильного харчування кисломолочні продукти дуже корисні. Але це мають бути знежирені кефір, кисляк, натуральний йогурт без добавок. Пити їх бажано окремо, на ніч. А також можна збагачувати їх клітковиною, порошком сушеної морської капусти (продається в аптеках). Рибу та яйця (варені вкруту) варто споживати кілька разів на тиждень. Серед м’яса оберіть краще дієтичне: кролик, курка, індичка. І не зловживайте сіллю! Раджу вилучити з раціону смажене, копчене, жирне та солодке. Невеликою кількістю меду можна замінити цукор.

Які ще є протиракові засоби?

Дієвим засобом вважають вітамін Е. Тому варто додати у свій раціон цінні рослинні нерафіновані олії — лляну, оливкову, соняшникову, кукурудзяну, гарбузову, гірчичну. Вживати по столовій ложці разом з їжею. Скажімо, місяць приймаємо оливкову олію, наступний — гірчичну. Корисні насіння (соняшникове, гарбузове) та горіхи (3-5 на день, крім арахісу), висівки (1-3 ст. ложки на день). Багатий на вітамін Е бджолиний пилок. Тому його корисно приймати курсами, 1-2 рази на рік (по 0,5-1 чайній ложці двічі або тричі на день за 15 хвилин до їжі).

І останнє, але не менш актуальне запитання: як ви ставитесь до самолікування?

Зрозуміло, що негативно. Ми, фахівці, не радимо займатись самолікуванням, адже вибір медикаментів, методів лікування — прерогатива лікарів, які мають багаті знання та досвід, і порекомендують найкраще для одужання та відновлення здоров’я пацієнта.

Дякую вам за розмову.

Валерій Марценюк

Back to top button