Зранку екскурсії, по полудню — розваги

Уроки стали розвагами та екскурсіями, класи — загонами, вчительки — виховательками: в такі школи наші діти поспішали б залюбки увесь рік. Але цей розклад пропонує лише червень — місяць відпочинку оздоровлення дітей у пришкільних таборах.

Нині на завершенні перша табірна зміна для майже 3,5 тисячі школярів початкових класів у 35 освітніх закладах громади. Як відпочивали, набирались літньої енергії та позитиву молодші школярі під час організованого відпочинку?

У таборі “Барвінок” початкової школи №3 — понад 250 дітей, з них 50 пільгові категорії, які оздоровлюються за кошти міського бюджету. “Табір працює з 9.00 до 15.00. У заходах — і ляльковий, і драматичний театри, музеї міста, кінотеатри, майстер-класи, щоб діткам було цікаво і пізнавально, — розповіла директорка закладу Інна Мудра. — Усі наші заходи прагнемо робити розвиваючими, з національно-патріотичним спрямуванням, і, працюючи з дітками, намагаємося давати чим більше доступної інформації. Зранку екскурсії, після обіду — розваги на майданчику школи. Під час тривоги всі спускаються в укриття, де з ними продовжують працювати вихователі: вікторини, розвиваючі ігри, повторення англійської в ігровій формі”. 7-річний Михайлик з Херсона за рік перебування в школі вже добре опанував українську, і розповів про свою мрію: поїхати з мамою і татком, який зараз воює, на відпочинок до Криму, коли його звільнять наші воїни. Всі загони мають власні назви та гасла. Наймолодші “Котики” найбільше люблять активні ігри і вивчили пісню про “Котиків” — Збройні Сили України, під неї всі руханки виконують.

Сніданок та обід за розкладом, дворазове гаряче харчування. “Їмо те, що корисне і додає сил, щоб не втомлюватись на екскурсіях”, — авторитетно заявив 7-річний Назар Ніколайчук. “Меню останній рік взагалі дуже змінилося, — роповіла комірниця школи Тамара Чекурда. — Багато салатів, овочів у різному вигляді, фруктів, ягоди. Більш різноманітні й перші страви. Підлаштовуємося до реалій нашого життя, тобто, до графіків відключення електрики”.

 

Червень наповнив сотнями діток зали лялькового і драматичного театрів, філармонії де юним глядачам щоденно пропонували казкові вистави та пригоди. Серед оздоровчих заходів багато спортивних, зокрема, Олімпійський тиждень. А впродовж зміни в таборах побували й патрульні, навчали та роз’яснювали дітям правила дорожнього руху. А серед найзагадковіших екскурсій для дітей, зокрема вихованців табору “Веселка” СЗОШ №27 ім. Дмитра Іваха, стало відвідування Хмельницького національного університету. Тут, у лабораторії кафедри хімії вихованці стали свідками цікавих дослідів та незвичайних експериментів.
Тобто до яскравого, насиченого подіями, пізнавального червня освіта добре підготувалася. Нині зміна на завершенні. Які підсумки, що далі? “20 червня — останній день пришкільного таборування, — зазначила в.о. директора департаменту освіти та науки міської ради Ольга Кшановська. — А вже з 24 червня плануємо відкрити з нашим туристичним центром міське наметове містечко “Мандрівник” — денний табір туристичного напрямку. Також з цього дня в Палаці творчості дітей та юнацтва розпочинає працювати літній табір — гуртки, розвиваючі заняття, секції тощо. Стосовно вікової категорії, з якою ми працювали з 3 по 20 червня, це початкова школа, саме для цієї категорії табори користуються попитом, оскільки батьки ще працюють, не розпочалась масова відпускна кампанія, і таких маленьких дітей немає на кого залишати вдома. У Палаці творчості будуть різновікові групи: від дошкільників до 11-класників, переважно вихованці гуртків та студій Палацу”. Щодо харчування, це обов’язково гаряче дворазове, каже посадовиця. Загалом у таборах оздоровилися 3200 діток, з них 1100 пільговики — з малозабезпечених, багатодітних сімей, діти військовослужбовців діючих та загиблих, зниклих безвісти, військовополонених. Для них харчування повністю безкоштовне, на це виділені кошти з міського бюджету. Які складнощі відпочинку в третьому році повномасштабної війни? “Складнощі через повітряні тривоги, — зазначила пані Ольга. — Доводиться змінювати графіки заходів, щодо парку, театрів, музеїв та бібліотек. Постійно коригували маршрути, щоб убезпечити шлях. . Як правило, місця, куди діти йдуть, повинні мати укриття, і по дорозі також мають бути сховища”.

Нагадаємо, крім пришкільних таборів, у громаді триває оздоровча кампанія в стаціонарному заміському центрі відпочинку й оздоровлення “Чайка” (с. Головчинці) управління праці й соціального захисту населення. Нині там готуються до другого заїзду маленьких відпочивальників.
Тетяна Слободянюк

Back to top button