Хвороба брудних рук

В Україні звикли називати діарею, блювання та болі в животі загальною фразою: “щось не те з’їв” або “отруївся”. Проте насправді дуже часто під “отруєнням” ховаються підступні вірусні інфекції. Одним із найрозповсюдженіших, який завдає чималого клопоту, є ротавірус.

Ротавірусна інфекція — одна з найчастіших причин тяжкої діареї, особливо в дітей. До того, як наука винайшла вакцину, більшість малюків віком до п’яти років була інфікована ротавірусом хоча б один раз.

Підхопити ротавірусну інфекцію досить легко: погано помити руки, покупатися у забрудненій водоймі чи проконтактувати з хворим. Заразитися ротавірусом можна і доторкнувшись до забруднених поверхонь і предметів: іграшок, підлоги, меблів, одягу, під час вживання їжі тощо. Ротавірус може залишатися на поверхнях протягом тижнів та навіть місяців.

Що треба знати батькам?

Ротавірус — дуже заразний, протікає з тяжкою діареєю, особливо в маленьких дітей. Інкубаційний період, як правило, триває два дні.

Вірус легко передається від людини до людини та особливо небезпечний під час війни. Адже в умовах відключення світла або під частими бомбардуваннями, як-от у нашому стійкому і мужньому Харкові, люди нерідко залишаються й без доступу до чистої води. Перші ознаки ротавірусної інфекції — різке підняття температури і блювота, пізніше з’являється тривала діарея. Не ігноруйте ці симптоми: одразу телефонуйте своєму сімейному лікарю чи педіатру!

У здорової дорослої людини ротавірусна інфекція може мати лише легкі прояви та симптоми або не мати їх узагалі. Проте для немовлят і дітей раннього віку це захворювання є небезпечним через швидке зневоднення і навіть може призвести до смерті. Блювота та діарея можуть тривати від трьох до восьми днів.

Специфічного лікування ротавірусної інфекції немає, лише симптоматичне. Але це не означає, що не потрібно звертатися до лікаря.

Медики призначають пацієнту поліферментні препарати, абсорбуючі та в’яжучі засоби, жарознижувальні препарати. Важливо підтримувати водно-сольовий баланс організму: багато пити. За тяжкого перебігу захворювання передбачене внутрішньовенне введення рідини. Проводиться дезінтоксикаційна терапія. Отож бережіть себе і своїх близьких!

Back to top button