Медіація як соціальна послуга для сім’ї

У Хмельницькому міському центрі соціальних служб управління праці та соціального захисту населення впровадять соціальну послугу з медіації. Це один із найменш травматичних та дієвих способів позасудового врегулювання сімейних спорів. Наразі розпочалося відповідне навчання працівниць центру.

Долучитися до навчання вдалося завдяки перемозі в конкурсі від всеукраїнського громадського центру “Волонтер”. Було визначено 30 громад, серед яких і Хмельницька, у яких професійно підготують медіаторів. Навчання триватиме впродовж восьми місяців в очному та онлайн форматах. За результатами проходження всіх навчальних модулів та супервізій кожен учасник отримає сертифікат, який дасть право проведення сімейної медіації, у тому числі за участі дитини. “Вчасно вирішений сімейний конфлікт сприяє розвитку стосунків, дозволяє зберегти взаємини та реалізувати право дитини на спілкування з обома батьками. Соціальна робота з сім’ями, що перебувають у складних життєвих обставинах, — це один із пріоритетних напрямів роботи Хмельницького міського центру соціальних служб”, — зазначають фахівці центру.

Медіація є позасудовою і добровільною процедурою, під час якої сторони за допомогою медіатора намагаються запобігти виникненню або врегулювати конфлікт, або спір шляхом переговорів. Якісно надана соціальна послуга медіації дозволяє уникнути травматизації дитини в ході вирішення сімейного спору та якнайкраще забезпечити її права та інтереси. “Щиро сподіваємось, що це навчання допоможе впровадити якісну соціальну послугу медіації у громадах”, — наголосив під час відкриття тренінгу Віталій Стариков, координатор проєктів із захисту прав дитини представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні”.

Ольга Озерна

Back to top button