Спека: як рятуватися — відповідає лікар


Тільки недавно стовпчик термометра перевищував 32 градуси і більше. Погода б’є всі рекорди тепла в Україні. На щастя, дощі й нетривалі похолодання рятують нас від спекотних страждань. Але знову температура повітря підіймається: літо ж! Однак усім хочеться комфортної температури, бо спека таки добряче порушує звичний ритм життя. І допікає практично всім, особливо літнім та хворим людям. Важко переносити високу температуру повітря у місті, коли каміння й асфальт нагріваються пекельно, а квартири у багатоповерхівках стають задушливими пастками.
Чи можна, зрештою, пристосуватися до спеки? Як рятуватися від неї? Про це сьогодні нам розповідає Лілія ЗОЗУЛЯ, лікар амбулаторії сімейної практики-загальної медицини №18 Хмельницького ПМСД №2:


— Літо у розпалі у прямому сенсі. Уявімо спекотний день. Ідеально, якщо ви лежите у цей час у прохолодному будинку з увімкненим кондиціонером, пʼєте свіжий лимонад з льодом і читаєте, приміром, улюблену книгу. Або ж, що ще краще, відпочиваєте на шезлонгу під парасолькою і слухаєте шум моря… Але не все так ідеально, і в цей день вам потрібно працювати чи навіть просто перебувати в місті, у квартирі багатоповерхового будинку. А світло вимкнули, і ви без кондиціонера (вентилятора). Справжня халепа…
Нині все частішими стають звернення людей, які повʼязані саме зі спекою. Сьогодні й поговоримо про вплив високої температури повітря на людину. Спека змушує страждати тих, хто до неї не звик, нас, жителів помірного клімату. Чим вона небезпечна ? Спека виснажує, знижує працездатність. Найбільше страждають від спеки люди похилого віку, з хронічними захворюваннями, а також малеча. Людина швидко втомлюється, їй важко сконцентруватися на сприйнятті інформації. Втім бувають і більш серйозні симптоми, як от: зневоднення організму, тепловий та сонячний удари, опіки, головний біль, коливання артеріального тиску, запаморочення, навіть до знепритомнення. Тож варто знати, як берегтися, щоб насолоджуватися літнім сонцем, а не потерпати від нього.
Перед виходом на вулицю відкриті ділянки тіла обовʼязково захищаємо сонцезахисним кремом. Якщо ви відпочиваєте на природі й купаєтеся, то крем необхідно наносити на шкіру після кожного купання. Памʼятаємо, що засмагати — дуже шкідливо. Окрім того, не забувайте регулярно проходити профілактичний огляд родимок у дерматолога.
Коли ідете на вулицю, обовʼязково беріть із собою воду. Адже під час спеки людина дуже пітніє (потовиділення — основний механізм тепловіддачі під час спеки), а значить — втрачається вода. Тому існує ризик зневоднення, тож підтримка водного балансу особливо важлива. Частіше від спеки страждають люди-гіпертоніки, які мають підвищений тиск. Тиск може різко знизитися через втрату рідини в організмі, тому варто обговорити зі своїм лікарем перегляд дозування ліків, які ви регулярно вживаєте від гіпертонічної хвороби. Можливо, дозування ліків на період спеки потрібно буде знизити.
Увага, батьки: від зневоднення особливо страждають маленькі діти. Тому весь час треба дбати, аби вони могли вдосталь пити водичку. До речі, малюкам на грудному вигодовуванні до 6 місяців життя додатково вода не потрібна навіть під час спеки — грудне молоко повністю закриває потребу в рідині.
Усім воду краще пити меншими порціями, не допускаючи великих перерв, аби уникнути зневоднення. Оптимальний режим – 100-200 мл кожні 40-50 хвилин.
Можна готувати такі фруктові напої, до прикладу,дрібно нарізати фрукти або ягоди, залити їх окропом, а потім додавати лід, лимон та м’яту.
Звісно, найкраще у пікові години спеки — з 11 до 17 години — не виходити на вулицю. Однак, якщо вийти все ж потрібно, то одягніть головний убір, сонцезахисні окуляри. Одяг (обовʼязково з натуральних тканин) повинен максимально закривати шкіру. Усе це треба робити, аби уникнути опіків.
Найкраще, звичайно, перебувати у приміщенні з кондиціонером. Але користуватися обачно. Перепад температур (на вулиці і в приміщенні) не варто робити більше, ніж 10 градусів.
Як відомо, внаслідок перегріву бувають сонячний та тепловий удари. Перегріванню організму сприять висока вологість навколишнього середовища, тісний одяг, надмірна фізична активність та зневоднення. Першими симптомами є млявість, слабкість, головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла та втрата апетиту.
Чим довше ви перебували на сонці, тим вираженіші симптоми перегріву. Якщо зʼявляється уже нудота, блювота, прискорюється дихання, серцебиття, знижується тиск — негайно звертайтеся до лікаря.
У здорової людини організм при змінах погоди вмикає пристосувальні механізм і жодних симптомів немає, однак і практично здорова людина не завжди може витримати спекотні дні.
Тому потрібно захищати себе і свою оселю. Так, подбайте, аби на вікна не потрапляли прямі сонячні промені, можна використати світловідбиваючу фольгу або світлонепроникні штори. На день вікна треба зачиняти, а відчиняти лише ввечері та вранці і, якщо безпечно, на ніч.
Не рекомендовано їсти важку їжу, в основному вживайте холодні закуски та напої. До того ж, чим менше ви використовуватиме газову плиту чи духовку, тим прохолодніше буде у вашій оселі.
Окрім усіх порад, є ще низка рекомендацій, які дозволять змінити спосіб життя, і від цього ваш організм стане здоровішим. Тож ви зможете, зокрема, легше переносити спеку.
Звичайно, найперша важлива рекомендація — регулярні фізичні навантаження. Бажано під наглядом інструктора. Підійде будь-який вид спорту, але найкраще — йога, кардіонавантаження. Важливо займатися спортом регулярно і дати час на те, щоб судини зміцніли.
Загалом судини треба тренувати. Найпростіший спосіб, який можна використовувати вдома, — контрастний душ. Важливо робити це регулярно, і судини навчаться правильно реагувати на різні ситуації розширенням або звуженням.
Дотримуйтеся водно— сольового режиму. Не використовуйте багато солі! Саме надлишок солі викликає набряк судинної стінки і підвищує чутливість до перепадів температури.
Не забувайте повноцінно відпочивати й висипатися.
Подбайте про свій раціон харчування. Деякі продукти, такі, приміром, як овочі, ягоди, зелень, допоможуть знизити чутливість організму. А солоні, смажені та жирні страви хоча б зведіть до мінімуму у своєму раціоні.
Забезпечте оптимальні показники температури та вологості у себе в оселі. Найкраща температура — 18-22 градуси та вологість 40-60%.
Забудьте про куріння, алкоголь, не вживайте занадто багато кави.
Регулярно обстежуйтеся у сімейного лікаря. Від спеки найчастіше страждають люди з хронічними захворюваннями. До групи ризику належать пацієнти з гіпертонією, цукровим діабетом, проблемами шлунково-кишкового тракту тощо.
І, звичайно ж, важливу роль відіграє душевна рівновага. Поганий настрій, песимізм, депресія — все це посилює ризики важче пережити спеку. Звісно, нині, під час війни, складно говорити про душевну рівновагу, однак, памʼятайте, що найкращі ліки проти апатії — фізичне навантаження.
Важливо також контролювати рівень вітамінів у вашому організмі. Зокрема, варто перевірити рівень вітаміну Д, заліза, магнію, кальцію.
Бережіть себе, нехай спекотне літо подарує вам позитивні емоції!

Back to top button