У центральному парку Хмельницького комунальники створили унікальні композиції, квіти для яких виростили з насіння

 

У літню спеку найкраще рятує та освіжає прохолода паркових алей. І найбільшою декоративною окрасою  Хмельницького є парк культури та відпочинку ім. М. Чекмана. Працівники комунального підприємства «Парки і сквери міста Хмельницького» працюють для того, щоб зелені насадження дарували затінок, а клумби милували око як хмельничан, так і гостей міста. Про красу клумб озеленювачі подумали завчасно. Торік восени  закупили та висадили 3150 шт. квітів віоли, які з ранньої весни та до середини літа радують відвідувачів яскравими барвами. А ось решту квітів висіяли насінням і виростили власноруч. Відтак минулорічна ініціатива квіткарів неабияк стала в нагоді цього року. Адже  у міському  бюджеті з початком повномасштабного вторгнення  довелося «урізати»  традиційні закупівлі квітів та декоративних рослин для парку. На сезон 2022 року закуплено та висаджено (в пірамідах біля білого містка та вазах на ньому, в кашпо на набережній (вертикальне озеленення), лише 241 шт. квітів  –   це бегонії дракон, алісум, ромашка декоративна та плектрантус. Щоб паркові клумби і цього року милували дизайнерськими  орнаментами клумб,  озеленювачі і вирішили виростити квіти власноруч – у теплицях та у відкритому грунті. Тож  3860 кущиків квітів та декоративних рослин, які прикрашають клумби парку, працівники виплекали  з насіння. Це – волошки, календула, агератум  та настурція. Також на площі понад 600 погонних метрів  посіяли тагетіс, який завдяки правильному догляду дав гарні сходження.

Вчасні прополювання клумб, полив та підстригання газонів, підрізання і обробка самшиту, троянд та інших рослин від шкідників, обрізання багаторічних кущів, підживлення рослин – це кропітка праця озеленювачів. А ще понад 10 тисяч квадратних метрів  газонів засіяні, і постійно   викошуються газонокосаркою. Інші території парку, зокрема викошування травостою, обслуговуються кущорізами. Тож зелений килим завжди свіжий та  доглянутий.

Аби містяни та гості комфортно почувались у паркових зонах відпочинку, комунальники щодня прибирають територію та  вивозять сміття і гілля, підмітають доріжки, викошують газони та комбінований  травостою, поливають клумби, навіть  дерева та газони, прополюють квітники, обприскують декоративні рослини та троянди від шкідників, підживлюють рослинита насаджують нові квіти,  вирощенів  теплиці, які до пізньої осені прикрашатимуть  паркову оазу.

Вікторія Катрич.

Back to top button