У Хмельницькому родина маріупольців відкрила хостел та центр соціальної адаптації для переселенців

З перших днів повномасштабного вторгнення росії  на територію України мільйони людей стали перед вибором, як будувати свій життєвий простір далі?Для родини Сапарових з Маріуполя цей  вибір  був  свідомий і чіткий: лише Україна,  лише Перемога і вірність   рідній землі.

Про початок повномасштабного вторгнення росії подружжя Сапарових дізналися під час відпочинку на Шрі-Ланці. У той же день вирішили негайно повернутися в Україну, адже в Маріуполі залишилися четверо дітей. Чоловік наказав їм негайно виїжджати з міста. Возз’єдналася родина вже у Хмельницькому.”У мене був тільки літній одяг,тому що ми були у теплій країні. І машина залишилася в Борисполі. Ми її забрали звідти. Діти взяли необхідні речі і все. А вдома залишилися усі фотографії. У мене немає жодної фотографії дитячої. Жодної”,  –  пригадує Олексій.

У Хмельницькому в Олексія Сапарова були два комерційні приміщення під власний бізнес. Родиною прийняли рішення переобладнати їх на міні-хостел та Центр соціальної адаптації для вимушених переселенців, створили Інформаційно-консультативний центр, допомагають людям, які опинилися в складних життєвих обставинах, та одразу включилися в роботу волонтерської команди “Захист”.

Налагодивши роботу соціальних локацій, Сапарови зареєстрували ГО”Наш вибір -Україна” і наразі активно займаються волонтерством, допомагають нашим воїнам і людям, які потрапили в складні життєві обставини. Нещодавно черговий вантаж медикаментів з Відня Сапарови передали медичним закладам міста Хмельницького та області для потреб вимушених переселенців та  військових.

У центрі соціальної адаптації внутрішньо переміщеним особам надають психологічну підтримку, правову допомогу. Окрім того, розповідає Олексій, проводять заняття з української, англійської, німецької мов та історії України. Для дітей створений спеціальний куточок: тут багато іграшок, вихователі  дозволяють діткам навіть малювати на стінах, щоб вони якось розслабилися, перезавантажилися. Батьки в цей час чи з психологом займаються, чи на курсах або вирішують  інші питання, розповідають  працівники центру.

До речі, в центрі з вимушеними переселенцями займаються  спеціалісти різного профілю. Вони всі також внутрішньо переміщенні особи, тому добре розуміють проблеми своїх земляків, які опинилися в такому ж соціальному статусі. Юристи центру щоденно надають людям  безоплатну правову допомогу з різних питань, як-от: можливості компенсації зруйнованого майна, яке залишилося на тимчасово окупованій території, це –  отримання державної допомоги або іншої якоїсь допомоги, питання щодо відновлення пенсій, щодо кредитів, з якими люди теж залишилися сам на сам та ін.

Наразі родина Сапарових співпрацює з місцевими благодійниками. З гарячими обідами для нужденних допомагає БФ “Карітас”. Волонтерське об`єднання “Захист” надає переселенцям одяг, побутову хімію та продукти тривалого зберігання. Роботу у цьому напрямку, каже Олексій, продовжуватиме до завершення війни.

Євген Ковтун.

 

Back to top button