У Хмельницькому запрацював центр дитячого розвитку та психологічної підтримки дітей-переселенців та місцевої малечі

Центр дитячого розвитку “Простір, дружній до дитини” розпочав свою роботу в Хмельницькому за підтримки організації “Карітас Австрія” у рамках проєкту “Екстрена допомога та захист людей, які постраждали від конфлікту в Україні”.   Його мета полягає в соціально-психологічній адаптації дітей до нових умов життя після переїзду із зони бойових дійц. Також до цільової групи можуть відноситися місцеві діти, що в свою чергу буде корисним для налагодження процесів інтеграції дітей, які покинули звичне місце проживання. Простішими словами — це місце, де дитина в першу чергу може бути дитиною, незважаючи на кризову ситуацію, і займатися типовими для дитини речами, наприклад, гратися, і таким чином забувати про свої хвилювання та страхи. Такий простір також дає можливість батькам відпочити та зайнятися своїми справами, поки дитина перебуває в безпечному середовищі.

 

 

Перебування дитини  в центрі – безкоштовне. Також  передбачено символічний перекус – сік, печиво. В ході занять реалізується 4-компонентна програма, яка передбачає реалізацію ігрового, розвиваючого, психологічного та когнітивного вектора у роботі з дітьми. Працюватимуть тут психологи, педагоги,  соціальні працівники та аніматори.

За словами координаторки центру Тетяни Власюк, такий простір допоможе познайомитися діткам-переселенцям з місцевими дітками, аби вони швидше адаптувалися в нашому місті, знайшли друзів і мали спілкування.

«Діти, які переїхали з гарячих точок України, пережили чимало різних стресових ситуацій. Як і дорослі, більшість дітей справляються з численними труднощами, пов’язаними зі статусом переселенця, однак часто вони все ж травмують дитячу психіку. В результаті цього деякі діти стають психологічно вразливими, і це цілком зрозуміло, адже чимало з них втратили батьків, близьких людей, які за ними доглядали, братів і сестер, родичів і друзів, свій будинок, майно, іграшки, знайоме оточення і т. д. Тому наша ціль – допомогти таким дітям», –  каже Тетяна Власюк.

У центрі є ігрові та розвиткові зони, інтерактивна підлога, де педагоги та психологи проводитимуть різні майстер-класи, розвиваючі заняття, арт-терапія, індивідуальні та групові заняття з дітьми, тренінги та семінари для батьків тощо.

«Ми маємо багаторічну та результативну співпрацю із благодійним фондом «Карітас-Хмельницький УГКЦ» і відкриття цього центру є надзвичайно актуальним на сьогодні, адже багато внутрішньо переміщених осіб знайшли прихисток саме в Хмельницькому. Це великий позитив, що простір об’єднуватиме місцевих дітей та дітей, які змушені були виїхати з рідних міст», –  зазначив заступник міського голови Михайло Кривак.

Розташований центр на вулиці Свободи, 18/2. Працює протягом тижня окрім вихідних  з 9.00 до 18.00. Групи для занять  формуються за віковими категоріями та  потребами.  Телефон: 097 957 50 90.

Нагадаємо: МБФ «Карітас України» має національну програму допомоги переселенцям. По Україні працюють 12 регіональних осередків «Карітасу»  — єпархіальні, деканальні чи парафіяльні. Центри розміщені по цілій Україні. Зокрема, традиційно це Західна Україна.

Ольга Сєргєєва

Back to top button