Процедуру бронювання в Україні призупинили

В Україні від 9 жовтня призупинили процедуру бронювання до 15 листопада 2024 року через невдоволення президента Зеленського бронюванням 1,5 мільйона осіб. Відтак уряд призупинив дію правил щодо визначення критично важливих підприємств, а міністерства готують проєкт рішення для перевірки обґрунтованості таких рішень. Рекомендовано провести аудит прийнятих рішень про критично важливі підприємства до 15 листопада, а необґрунтоване бронювання військовозобов’язаних буде анульовано. Ініціатором рішення було Міноборони, а його достовірність підтвердили джерела в уряді.

Що відомо про зупинку бронювання працівників?

11 червня у Верховній Раді група депутатів зареєструвала перший законопроєкт №11331 “Про промислову політику та прогнозованість реального сектора економіки”, який передбачає концепцію “економічного бронювання” військовозобов’язаних від мобілізації. Охочих отримати економічну бронь виявилося чимало, аж 1,5 мільйона чоловіків призовного віку. Це, вочевидь, викликало незадоволення президента. Відтак згідно з витягом з протоколу Кабміну, який опублікувало ЗМІ, уряд призупинив дію правил, що регулюють процес визначення підприємств, установ та організацій, критично важливих для економіки, життєзабезпечення населення та підтримки ЗСУ, відповідно до постанови Кабміну №76. Через це тимчасово центральні органи виконавчої влади та обласні адміністрації не матимуть можливості визначати такі підприємства, що є важливими для економіки та життєдіяльності населення. Однак міністерства збережуть ці повноваження. Також, якщо буде виявлено необґрунтоване бронювання військовозобов’язаних, його анулюють.

Міністерство економіки та Міноборони мають підготувати проєкт рішення для Кабміну щодо перевірки обґрунтованості рішень про критично важливі підприємства та перегляду таких рішень на наступному засіданні Уряду. Обласним адміністраціям і Київській міській адміністрації рекомендовано включити керівників обласних ТЦК до комісій з визначення критичних підприємств та провести аудит прийнятих рішень до 15 листопада.

20 400 гривень — і ви “броньовані”

Нагадаємо, запровадження економічного бронювання дозволяє бронювати військовозобов’язаних працівників за умови сплати підвищеного військового збору 20 400 гривень щомісяця за працівника. Законопроєкт про економічне бронювання перебуває на етапі обговорення, а його запровадження планується до кінця 2024 року, що може принести 8 мільярдів гривень щомісячно до держбюджету. Другий законопроєкт №12093 передбачає 50% знижку на штрафи за несвоєчасне уточнення військово-облікових даних, що може стимулювати військовозобов’язаних оновлювати свої дані для участі в економічному бронюванні.

Уряд пропонує зміни в бронюванні за принципом “воюй або працюй”, що має на меті створення додаткових робочих місць і підвищення заробітних плат, а також сприяння поверненню українців до країни. Запровадження економічного бронювання може допомогти в подальшому наповнити ЗСУ новими військовослужбовцями у разі потреби. Адже чоловіки внаслідок такого бронювання повернуться на роботу, вийдуть з “тіні”, а якщо держава потребуватиме заміни військовослужбовців і таке економічне бронювання потрібно буде скасувати, то їх можна буде залучити до війська. Про це зазначив заступник голови парламентського Комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан.

Тож питання, хто буде заброньований, а хто відброньований, поки що поставлено на паузу.

Вікторія Катрич


Back to top button