“Поза часом”: Україна відома і невідома

У Хмельницькому впродовж липня-жовтня за підтримки Українського культурного фонду управління культури і туризму у співпраці з камерним оркестром обласної філармонії та музикантами хмельницьких гуртів “Чумацький Шлях”, “Grace”, “Free Jam”, дуетом “Svitlo” реалізується проєкт трансформації української музики ХХ століття “Поза часом”.

Велика народна війна, яку веде вся Україна проти рашистських окупантів, показала світу не лише унікальної сили героїзм і самопосвяту мільйонів українців, але й підняла на поверхню суспільної свідомості важливі факти історичного минулого, замовчуваною і в часи імперського, і в часи комуно-московського поневолення України, яке отримало визначення “культурної окупації” у різних сферах. Це насильство виявлялося по-різному: фізичним знищенням яскравих талановитих особистостей: композиторів, виконавців, дослідників, педагогів, переманювання обдарованих музикантів та створення для них таких умов в межах російської імперії, коли свій талант могли реалізувати лише ті представники “нацменшин”, які ідентифікували себе з російською культурою. Це й відверта крадіжка творів українських композиторів або популярних пісень і приписування її своїм авторам, цілеспрямоване зведення усієї повноти та різноманітності української музичної культури до одного найпримітивнішого “шароварного” стереотипу.

Мета проєкту “Поза часом” — донести до широкого загалу актуальність та цінність пласту композиторської музики як вагомого культурного надбання минулого століття, носія української ідентичності, її глибокий сенс та національний характер попри радянську комуністичну цензуру, — розповів директор управління культури й туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков. — Особливо важливо нині познайомити з творчістю композиторів молоде покоління, яке, на жаль, ці пісні вважало подекуди народними, часом застарілими і радянськими, у більшості випадків знало не творців, а виконавців. Тож гурти обрали вісім пісень та аранжували їх в своїх улюблених стилях: рок-музики, джазу, соул, кантрі, босанова. В межах проєкту створено чотири аудіоальбоми пісенних хітів П.Майбороди, Б.Буєвського, В.Івасюка, В.Михайлюка, В.Сильвестрова, А.Горчинського, І.Поклада, І.Шамо та інших, всього — 33 кавер-версії. Під час роботи над творами головним завданням для музикантів було не втратити самобутності творів та надати їм сучасного звучання”.

Митці обласної філармонії підготували нову програму української академічної музики, яка включає “Концерт для арфи та струнного оркестру” А.Кос-Анатольського, “Концерт для флейти та струнного оркестру” І.Шамо, “Концерт для баяна та струнного оркестру” І. Шамо. Програма підготовлена камерним оркестром Хмельницької обласної філармонії під орудою Тараса Мартиника та солістами Іванною Гетто (м. Львів), Дмитром Кузьміним (м. Київ) та Ігорем Саєнком (м. Київ).

Всі ці твори, написані у далеких 70-80-х роках ХХ століття, були вперше відкриті як нова українська музика для хмельницької публіки, бо фактично не виконувалися з того часу.

Презентації альбомів та програми оркестру відбулися наживо у формі музичних перфомансів і поєднали музику з танцем, медіа, театром, поезією, модою. Це були грандіозні події для Хмельницького. Відбувалися вони у різних локаціях: кінотеатрі, Мистецькому дворику кав’ярні, коктейль-паті клубі, новобудові музейного комплексу історії та культури, що створювало живу атмосферу та доповнювало дійство. Проєкт має також і просвітницьку складову, зокрема розповідає про відомі та невідомі українцям сторінки життя композиторів ХХ століття.

У п’ятницю, 11 жовтня, на музичних стрімінгових платформах вийдуть сингли нових альбомів “Поза часом” з піснями композиторів ХХ століття, а 18 жовтня альбоми вже можна буде почути на Spotify, Apple Music, YouTube Music та інших.

Вікторія Катрич

Back to top button