Мінуси “тіньової” праці

Від початку 2024 року фахівці управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради відвідали понад дві тисячі суб’єктів господарювання на території громади, перевіряючи дотримання законодавства щодо офіційного влаштування працівників.

Побували управлінці в магазинах, закладах громадського харчування, перукарнях та салонах краси, в усіх торгово-розважальних центрах міста, а також у виробничих приміщеннях, швейних цехах тощо. В результаті було виявлено майже 200 осіб, які працювали в “тіні” й отримували зарплату в конвертах.

Утім це були не каральні рейди, а інформаційні заходи, в ході яких роботодавці та їх підопічні дізнавались про наслідки порушень норм трудового законодавства, “мінуси” неофіційних трудових відносин, а саме: низька продуктивність праці через відсутність належної мотивації працівників, плинність кадрів, які є соціально незахищеними і не зацікавлені в таких трудових відносинах, негативний імідж підприємця, як роботодавця; труднощі з отриманням кредиту та розширенням власної справи ;штрафи за порушення законів, у зв’язку із неоформленням працівників. “Тіньові” працівники не набувають офіційного трудового стажу, позбавлені соціальних гарантій (оплачувана відпустка, нормований робочий день тощо), не мають права на отримання компенсації у разі хвороби чи нещасного випадку та, взагалі, майже неможливо себе захистити у разі конфлікту, незаконного звільнення чи відмови в оплаті праці.

Також до підприємців інформували про гранти, якими можна скористатись задля відкриття або розширення бізнесу, а саме: мікрогранти на власну справу (від 50 до 150 тис. грн — за умови створення мінімум 1 робочого місця та працевлаштування на нього працівника; до 250 тис. грн — за умови створення 2 нових робочих місць та працевлаштування на них працівників); грант на власну справу учасникам бойових дій (розмір гранту не має мінімальної межі та не перевищує 1 млн грн) тощо.

Також “прозорі” роботодавці отримують різні компенсаційні виплати, до прикладу. за влаштування на роботу ВПО, зареєстрованих безробітних, осіб з інвалідністю тощо.

Слід зазначити, йдеться в повідомленні управління праці та соціального захисту населення, стосовно 248 працівників виникли питання щодо статусу їх трудових відносин. За результатами інформаційно-роз’яснювальної роботи та спілкування з роботодавцями оформлено 192 особи.

Тетяна Руса

Back to top button