Високі стандарти професійної освіти

Уже 11 мікроавтобусів для комунальних установ міської громади, позашляховики для військовиків, шкільний автобус та іншу автотехніку відремонтували на виробничій базі Центру з підготовки кваліфікованих слюсарів у Хмельницькому ДНЗ “ВПУ №11”, який запрацював у лютому цього року.

Тут облаштували 12 робочих місць з найновішим обладнанням та навчальні клас і діагностичну лабораторію. Під керівництвом досвідчених майстрів учні на практиці застосовують теоретичні знання. І це актуально: адже вимоги до робітничих професій у сучасному світі вкрай високі, щороку створюються нові марки автомобілів, кількість їх невпинно зростає, що вимагає сучасних умінь і досвіду.

Відкриття Центру міський голова Олександр Симчишин назвав інвестицією в економіку міста. Ця інвестиція обійшлася міському бюджету, як розповів директор ДНЗ “ВПУ №11” Василь Селізар, у 7,5 мільйона гривень. І це — стратегія міської влади. “Плануємо тут ремонтувати транспорт, що використовується у роботі комунальних підприємств, що значно економитиме кошти й час. Окремо Центр буде надавати платні послуги з ремонту і діагностики для усіх автомобілістів. Чим оперативно окупить інвестицію”, — зазначив під час відкриття Центру міський голова Олександр Симчишин. І, що не менш важливо, робітничі професії на ринку праці стають неабияким дефіцитом, породженим війною. Досвідчені слюсарі, токарі, електрики нині воюють у Збройних Силах, і їм потрібна якісна і вчасна заміна на робочих місцях. Адже економіка країни, а значить, і нашого регіону, повинна працювати і розвиватись.

Власне, приводом для написання цієї статті стало прохання директора Хмельницького міського центру з соціальної підтримки та адаптації Олександра Парація з подякою колективу ВПУ №11 за якісний і оперативний ремонт мікроавтобуса цієї соціальної установи. До того ж добросовісний і професійний ремонт обійшовся соціальному центру набагато дешевше, ніж у будь-якому ремонтному підприємстві. За словами директора училища, ремонтували автобуси й для ХКП “Електротранс”, для Олешинської громади, спортивного ліцею. Буквально днями з навчального центру училища відправились оновлені мікроавтобуси. Один, комунальний — до департаменту освіти й науки міської ради. “Мікроавтобус вже був у непридатному стані. Був здійснений капітальний ремонт кузова, оновлена ходова, більшість вузлів та агрегатів”, — каже майстер виробничого навчання, він же завідувач Центру підготовки фахівців з автомобільного сервісу Олександр Холодюк. Інший автобус — до БФ “Карітас”. “Машину “з’їдала” корозія. Гарно хлопці все зробили, молодці, і в приватній майстерні це коштувало дуже дорого”, — задоволений водій “Карітаса” Віталій, оцінивши якість ремонту. Майже завершений капітальний ремонт чергового позашляховика для одного з бойових підрозділів.

Така практика дає й неабиякий професійний досвід випускникам училища. Неважко уявити, що на транспортні підприємства, у бізнес прийдуть молоді і вже досвідчені працівники. До речі, з цьогорічних 112 випускників ВПУ №11 практично всі працевлаштовані, понад третину “розібрали” працедавці вже під час вручення дипломів, і це також оцінка навчання і здобутого за цей час досвіду.

Нині у виробничих майстернях та аудиторіях майже порожньо, хоча у ньому на різних профілях навчаються понад 380 учнів. Випускники отримали дипломи, а учні проміжних курсів — на канікулах. Але щодня тут працює прийомна комісія: розпочато черговий набір на спеціальності училища: слюсарів з ремонту колісних транспортних засобів та слюсарів-електриків, рихтувальників, майстрів тепличного господарства, продавців. Дуже часто просторим приміщенням Центру, де на сучасному устаткуванні, “начиненому” електронікою, повертають до життя автотехніку, проводить екскурсію для новачків і директор училища Василь Селізар. Цього разу ознайомча екскурсія для Івана Ковтонюка з Грицева Шепетівського району, який після дев’ятого класу подав документи у Хмельницьке ВПУ №11. “Тут все автоматизоване: від прибуття автомобіля до його огляду, діагностики з допомогою новітніх комп’ютерних технологій і ремонту, — розповідає і демонструє роботу автомайстерні директор. — Це обладнання дуже чутливе до “стану здоров’я” автівки, абсолютно сучасне. Розумієш, автомобіль це як жива хвора істота, лише не говорить, що його болить. Ми маємо визначити, дослідити його нутрощі і усунути несправність. А роботизована система управління робить всі процеси ремонту абсолютно точними”. Обрав майбутню спеціальність після закінчення 11 класу хмельничанин Сергій. Каже, хоче бути майстром з ремонту автомобілів, йому рекомендували 11-е училище як найкраще. “До того ж, ця професія затребувана, дає добрий заробіток, можна стати й підприємцем”, — пояснює свій вибір.

Особлива сторінка в діяльності ліцею – співпраця з ХКП “Електротранс”. У травні на міські маршрути виїхав 11-й капітально оновлений тролейбус. Сім із попередніх відремонтовані майстрами комунального підприємства і учнями ВПУ №11, які таким чином із 2021 року проходять там практику, беручи участь в ремонтних роботах. “Після капітального ремонту тролейбус ще 7-10 років працюватиме на лінії. Оновили салон, усі робочі вузли, кузов на 93-95%, 3 км кабелів і т.д. Ступінь оновлення до 90%. Витрачаємося ми лише на запчастини — 350 тисяч гривень. Новий тролейбус вартує 12-13 млн грн”, — повідомив тоді міський голова. А під час вручення дипломів директор ХКП “Електротранс” Сергій Бобух запропонував, як і в минулі роки, роботу на підприємстві випускникам, які працювали під час практики на підприємстві. Каже, що хлопці — вже готові спеціалісти, у них відмінна підготовка.

І якщо традиційно у ВПУ раніше навчались майже стовідсотково хлопці, то нещодавно гендерне співвідношення почало вирівнюватися. Тут у грудні 2021 року відкрили Центр підготовки робітників із овочівництва у закритих ґрунтах. Це навчально-виробничі лабораторії, діюча теплиця на 600 кв м із використанням сучасних технологій. Вирощують цілорічно огірки й помідори, мікрозелень, а вся продукція надходить у їдальні освітніх закладів громади. Неважко й порахувати, яка це економія для бюджету міста, адже вартість вітамінної продукції висока, якщо закуповувати її у власників. Під час навчання майбутніх фахівців тепличного господарства використовують сучасні підходи до вирощування овочів. Це також дало можливість готувати конкурентоспроможних фахівців. “Проєкт створення Центру підготовки робітників із овочівництва у закритих ґрунтах коштував більше 5 млн грн. Понад 3,7 млн грн ВПУ №11 виграло як грошову допомогу від Європейського Союзу, ще 1,5 млн грн профінансовано з міського бюджету”, — повідомив директор училища.

Нині на десяти довгих рядах, оснащених складною системою підживлення, поливу, зростання, набираються сил кущі помідорів на звільнених площах від попередників — огірків. “Після повної очистки, дезінфекції, перевірки й ремонту системи висадили 1100 штук розсади різних сортів, — розповіла завідувачка господарством Ірина Будницька. — Уже в вересні будемо збирати врожай. Рослини ростуть і дозрівають менше двох місяців. Один ряд поки що відпочиває: тут знову будуть огірки, висадимо понад 100 в’юнких рослин”. Отож шкільні і дитсадівські меню будуть з вітамінними салатами. А ще тут планують вирощувати квіти для міського зеленого господарства. Нині налагоджують умови співпраці між освітнім закладом та комунальними підприємствами, які відповідають за ландшафтний дизайн парків і скверів Хмельницької територіальної громади.

Успіхи в новаторській діяльності хмельницького училища оцінені й на державному, міжнародному рівнях. 2 липня цього року заклад здобув золоту медаль на міжнародній виставці “Сучасні заклади освіти 2024”. “Ця нагорода є свідченням нашого прагнення до найвищих стандартів освіти та визнанням важкої праці наших викладачів та учнів. Ми пишаємося тим, що можемо надавати якісну освіту та створювати сприятливі умови для розвитку і професійного зростання кожного здобувача освіти”, — зазначив у підсумку Василь Селізар.

Бути лідером почесно і непросто: адже кожен новаторський пошук вимагає відповідальності і уміння долати труднощі, ламати стереотипи, залишатись конкурентоспроможними у широкому спектрі освітніх послуг, на ринку праці. І головне — своїм покликанням, досвідом, професійною відданістю приносити користь суспільству.

Тетяна Слободянюк

Back to top button