74 інваліди виявились фіктивними

Міністерство охорони здоровʼя України провело перевірки та скасувало висновки про встановлення інвалідності 74 військовозобовʼязаним Хмельницьким МСЕК. Перевірки наразі тривають. Про це йдеться у відповіді МОЗ на запит українських медіа.

Зазначено, що МОЗУ провело перевірки обґрунтованості рішень про встановлення інвалідності чоловікам у віці від 18 до 60 років, прийнятих у період з 27 вересня 2023 по 10 листопада 2023 (розглянуто комісією — 53 тисячі 734 справи, відібрано для перегляду — 781 справу). Також у МОЗ перевірили рішення медико-соціальних експертних комісій щодо встановлення інвалідності II та III груп чоловікам віком від 25 до 50 років у період з 6 червня 2024 по 21 червня 2024 (розглянуто комісією — 37 тисяч 891 справу, відібрано для перегляду — 543 справи). “Опрацьовано понад 18 тисяч 779 медико-експертних справ. У 3 тисячах 146 справах рішення МСЕК було визнано сумнівними та призначено додаткову експертизу. Після чого експертні рішення у 74 справах були переглянуті та скасовані”, — йдеться у відповіді на запит. У 38 випадках ІІ група інвалідності скасована і встановлено ІІІ групу інвалідності, а у 36 випадках групу інвалідності було знято. Наразі проводиться перевірка Хмельницької МСЕК правоохоронними органами в рамках кримінального провадження.

Нагадаємо, ДБР викрило керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяну Крупу та її сина Олександра, який обіймає керівну посаду у головному управлінні Пенсійного фонду України у Хмельницькій області, на незаконному збагаченні. Під час обшуків у них знайшли лише готівкою майже 6 мільйонів доларів США, брендові прикраси та коштовності. Також родині топ-чиновників належать понад 30 об’єктів нерухомості, 9 автівок, нерухоме майно за кордоном тощо.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження щодо незаконного оформлення інвалідності чоловікам, які намагаються уникнути військової служби. У робочому кабінеті Тетяни Крупи виявили підроблені документи з переліком людей та фіктивними діагнозами.

На Хмельниччині наразі перевірять усі 11 структурних підрозділів Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи.

Чи потрібні МСЕК у теперішньому вигляді для встановлення медико-соціальної експертизи? Влада чіткої позиції досі не виробила, хоча скандали стосовно МСЕК вибухають, як мінні розтяжки, по всіх регіонах. Зазначимо, Верховна Рада 17 вересня цього року ухвалила за основу законопроєкт авторства Галини Третьякової щодо вдосконалення процедур медико-соціальної експертизи. Ним пропонується виключити обов’язок проходити медичний огляд в МСЕК та надати право визначати форму участі в засіданні МСЕК на вибір, тобто особисто або онлайн. Це, на нашу думку, доведе ще більше неясностей. Адже цим законопроєктом пропонується виключити норму, що інвалідність, як міра втрати здоров’я, визначається шляхом експертного обстеження в органах МСЕК. На думку ж авторів, їх законопроєкт спростить цивільним та військовим пацієнтам проходження як МСЕК, так і ВЛК.

Наразі відповідні зміни вносяться до статті 3 Закону “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”. Також виключається норма, що положення МСЕК затверджується Кабінетом Міністрів з урахуванням думок громадських об’єднань осіб з інвалідністю. У своєму висновку на цей законопроєкт МОЗ зазначає, зокрема, що вилучення ч. 1 статті 3 без унормування замінного процесу, або введення поняття, що буде замінювати поняття “інвалідність”, може призвести до відсутності законодавчого визначення процесу встановлення інвалідності. Також, на думку МОЗ, прийняття норми, відповідно до якої “участь особи та форми участі особи (особисто чи дистанційно) в засіданні медико-соціальної експертної комісії визначаються особою самостійно”, може призвести до зловживань з боку осіб, які направляються для проходження МСЕК, натомість МОЗ пропонує визначити на рівні постанови Кабінету Міністрів перелік функціональних обмежень людини, при яких рішення може прийматися без особистої участі особи в засіданні МСЕК.

Тобто, знову закон як дишло?..

Тетяна Слободянюк

Back to top button