Чому “загубились” 6 мільярдів доларів допомоги?

Кожен ранок у нас починається не з кави. В українців кожен ранок починається зі стрічок Телеграм-каналів: куди прилетіло, хто постраждав, як тримаються наші хлопці на Покровському, Курахівському, Куп’янському, Оріхівському напрямках, а від середини серпня — як там, на Курщині? Куди, наскільки ще просунулися ординські покручі? Багато хто уявлення не мав, як виглядали десятиліттями міста України, які вщент розніс ворог. Наша сучасна географія сходу — це однакові руїни, що мають різні назви: Часів Яр, Рубіжне, Щастя, Кремінна… Близнята апокаліпсису, сутінкові привиди навіть у палючий день. Бо кіптява і попіл затьмарюють сонце. Третій рік повномасштабної, геноцидної війни майже на завершенні. Іноді хочеться уявляти мирну країну. Але уява не вмикається. Не тому, що немає віри у перемогу, а отже, у прийдешній мир. Ні, бо віра в справедливого Бога і ЗСУ — наша несхитна духовна опора. Але, крім надії і віри, є інформаційний простір: мінливий, різноликий, зухвалий і безжальний. І ми його заручники. О, скільки ейфорії від очікувань обіцяної допомоги союзників для звільнення територій, для надійного закриття українського неба тощо змінились тяжким відчуттям спустошеності! І ось знову інформканали пістрявіють новинами, що США можуть не надати обіцяну частку допомоги на 6 млрд. дол., без яких Україна нині захлинається. На календарі перевалило за другу половину вересня. У США фінансовий рік закінчується 30 вересня. Це означає, 6 мільярдів можуть “згоріти”. І за два тижні адміністрація президента Байдена має придумати план порятунку грошей.

Нагадаємо: у квітні США ухвалили допомоговий пакет Україні на понад 60 мільярдів доларів, що надаються частинами. Частину з цих коштів 7,8 млрд дол. президент Джо Байден може виділяти законним власним рішенням. Фактично, це не допомога коштами, а напряму зброєю з запасів армії США. Саме цей механізм використовували найбільше для поставок американської зброї Києву. Проте частину коштів, оцих 6 млрд доларів, досі не використали. Чи вистачить для цього два тижні Америці? А Українській армії, яка щодоби, щогодини має чимось перемелювати рашистський “фарш”, тримати тяжку оборону? Голод снарядних, інших бойових ресурсів знову став найбільшою загрозою.

Хто винен, що гроші “застрягли” на американських рахунках, а обіцяна зброя на складах армії США? Тільки Америка? Як вважає політолог і воєнний експерт Ігор Рейтерович, не лише в Америці справа, а саме українським можновладцям варто було тримати на контролі це питання. Зазначимо, що це не перший випадок, коли в американській адміністрації “гублять” мільярди на допомогу Україні. Тому, на думку експерта, українським чиновникам варто постійно та системно працювати з партнерами і нагадувати про їхні зобов’язання. Голова Інституту Американістики, аналітик Владислав Фарапонов також називає ситуацію своєрідним “уроком на майбутнє”. На жаль, уже не першим.

З іншого боку, Пентагон непокоїться скороченням власних запасів армії США, кажуть аналітики Reuters. Ключовими є запаси зброї, призначені для передачі іноземній країні, та запаси, які можна швидко поповнити для власних потреб, пояснюють американські експерти. Крім того, в США є, виявляється, дефіцит артилерійських снарядів, ракет, перехоплювачів протиповітряної оборони, виробництво яких намагаються наростити. Це ще одна з причин, чому є такий залишок. То чи будуть, врешті, гроші, щоб придбати зброю для нас? Як зазначає Фарапонов, адміністрація Байдена веде непублічні перемовини з Конгресом, аби “перекинути” кошти на іншу програму, яка не завершиться 30 вересня. Одним словом, тримайтеся, хлопці, на передовій, як можете, поки чиновники розводять руками.

В розмові з Forbes Даг Клейн, політичний аналітик організації “Razom for Ukraine”, називає три варіанти, які можуть врятувати гроші. Перший і малоймовірний кошти встигнуть використати до кінця вересня. Другий держсекретар може оголосити зобовʼязання, що залишок грошей буде використаний для майбутніх пакетів армійської допомоги. Але цей варіант матиме свої обмеження. Нарешті третій варіант ставка на Конгрес. Саме цей орган може продовжити термін допомоги на 2025 рік. Втім не виняток, що питання України може знову розсварити Конгрес. Ще один рятівний варіант: до кінця цього місяця, як очікується, Зеленський має відвідати США, де представить Байдену “план перемоги”.

Але якщо знову щось не спрацює?..

Тетяна Слободянюк

Back to top button