Історія добровольця: як хмельницький художник став піхотинцем

Революція Гідності , початок російсько-української війни розділили їхнє життя на «до» і «після» не лише співпереживанням за долю країни. Вони добровольці, що першими пішли записуватись у військкомати, щоб захищати Вітчизну від рашистської навали, поставивши на паузу звичне життя і взявши до рук зброю. Їхній вибір для багатьох ставав несподіванкою, адже в мирному житті вони були далекі від воїнських професій і бойового досвіду: музиканти, актори, художники…

Сергій Юрков у довоєнному житті художник-емальєр, як і його батько, заслужений художник України Іван Юрков, і брат Ігор. Юркови заснували в нашому місті сучасне мистецтво художньої емалі, яке сягає в далеке минуле, а творців емалей називають приборкувачами вогню: адже коштовні емалеві вироби народжуються у муфельній печі за температури понад 800 градусів, сплавляючи у вишукані візерунки метал і скляний порошок. В Україні працює всього близько 30 художників у техніці емалі, серед них наші Юркови. Талановитий і енергійний Сергій Юрков у свій час працював і головним художником м. Хмельницького. Його вабили і хвилювали першооснови буття, і він поринув у пошуки духовних істин і традицій слов’янського роду. Незабаром з дружиною Іриною і двома маленькими дітьми переїхали в Морозів Дунаєвецького району, створили там власне екопоселення, щоб бути ближчими з природою, з рідною вірою предків-сонцепоклонників.

У 2015 році Сергій Юрков, багатодітний батько чотирьох дітей, добровільно написав заяву у військкомат. Так розпочалась його війна, в дружини Ірини двома роками пізніше, а в найстаршого сина, Михайла, 19-річного студента Київського міжнародного університету у 2021-ому, коли підписав контракт із ЗСУ. Війна стала для Юркових і вибором, і жертвоприношенням: у березні 2022 року Михайло, воїн аеророзвідки, «очей війни», загинув. Нещодавно Сергій Юрков, і дружина демобілізувались із армії. Втім, чи назавжди?

Про життєвий вибір, війну, про людину у цій війні в розмові з Сергієм ЮРКОВИМ, ветераном ЗСУ.

Як з’явилося рішення піти в АТО: адже підростали малі діти, потрібно було думати насамперед про їх майбутнє, про життєві потреби?

Спочатку були емоції: я 2013-й рік у них прожив, коли бачив, що творить тодішня влада януковича. Це накопичувалось у душі. І коли ми революцію робили, і коли росія загарбала Крим, пів Донбасу. Бо коли в твою рідну хату приходить із зброєю ворог, то й ти мусиш братися за зброю. Не врятують лозунги «давайте жити мирно», «будемо друзями». У 2014 році ми жили в Морозові, господарювали, в нас корови були, кури, гуси, все більш-менш виходило, хоча ми народжені в місті. Коли в 2014-му почалась війна, думалося, що все це до осені закінчиться. Не закінчувалося, ставало все тривожніше. Так і визріло: мушу в будь-якому випадку йти захищати Батьківщину. І вже тоді я розумів: це не війна з сепаратистами, це війна з росією. Ми споконвіку з москалями воювали. Останній фронт УПА був знищений совєтами у 1956 році, але українці продовжували боротися всі наступні роки. І це не переривалося ніколи, бо це в крові: боротьба за свободу. І московити розуміли, що українці завжди хотіли жити самостійно.

Де Ви служили, в яких військах, коли потрапили на схід у 2015-ому,?

Це була Володимир-Волинська 14 бригада, мотопіхотний батальйон. Як у пісні співається: всі території вимірюються кроком піхоти. Стояли ми під Щастям, біля річки Айдар. Тоді була інша війна: контактних боїв, як нині, майже не було. Це були обстріли, ми стояли в обороні, і також, звісно, відстрілювались.

Як до нашої армії тоді ставились місцеві жителі?

Різні були. В, основному, більш проросійськи була налаштована Луганщина: їм роспропаганда дуже «добре» промила мізки . У 2022-му я вже воював на Харківщині, там зовсім інші місцеві люди. Коли вони перебували якийсь час в окупації, то відчули, що таке рускій мір. До того ж, Харківщина не позбулась етнічного коріння, тобто росіянам його не вдалося вирвати, воно дуже глибоке.

Коли Ви повернулися з АТО?

Перший раз повернувся у 2015-му, посидів дома, в Морозові, дивлюсь, щось нічого не змінюється, бо ж хотілося, щоб таки змінювалося для людей, для держави. У 2016-ому дружина, Іра, заявила: «Я йду в армію». Звісно, я також відправився знову на схід. Дружина служила в 37-му окремому мотопіхотному батальйоні на Донецькому напрямку. Тобто, ми були в різних бригадах. Чи важко було морально без дітей, без рідного дому? А як ви думаєте? Звичайно, важко.

А як дітки? Скільки їм тоді було?

9 Вірі, 13 Михайлику, Даринці 6, Ярославчику трохи більше двох. Коли ми пішли на війну, дітей виховувала мама Іри, в Хмельницькому. Зараз Віра вже студентка першого курсу нашого національного університету, молодші школярі.

У перші дні повномасштабної війни , у березні 2022-ого, Ви знову були у військкоматі. Добровільно?

Аякже. Я вже ж обстріляний, повернувся з АТО у 2018-ому. А дружина ще служила, і Михась у вересні 2021 року підписав контракт. . Перших півроку я служив у Донському, дружина з сином перебували в одному батальйоні під Бахмутом. Михайла спочатку відправили на вишкіл до Львова, він навчався керувати дронами, і вже потім цим займався у батальйоні. Мишко загинув 6 березня 2022 року в Бахмуті. Я ж воював під Куп’янськом у третій танковій бригаді. Нещодавно повернувся додому, демобілізувався. Вийшов закон України , в якому сказано, хто має загиблих військовослужбовців, за бажанням, може звільнятися із ЗСУ. От так я став ветераном.

Ви щодня бачили смерті побратимів, ви втратили на війні найдорожче сина… Як з усім цим жити далі?

Не знаю, що відповісти. Є оці слова «ніхто, крім нас», але хлопці, оті що воювали в АТО, в окопах , це перекрутили , жартували: «курва, знову ми». Але і на фронті, і після демобілізації дуже потрібна психологічна підтримка, реабілітація, це однозначно. Я для себе поки що обрав працетерапію, бо роботи і тут, в місті, і в селі завжди вистачає, та й гроші потрібні, тому працював і на будівництві якийсь час. Коли працюєш фізично, немає часу думати про різне.

Яким був ваш Михайлик? Розкажіть про нього.

Михась був дуже обдарованою дитиною. У нього ніколи не було проблем з навчанням, був дуже жвавим, як дитина, писав вірші, иалював, грав на музичних інструментах, любив гітару. Але змалечку по-дорослому дивився на життя.

А як з мистецтвом? Ви емальєр, ювелір. Думаєте повертатись у цю професію? Чи поки що відклали?

Так, поки що на паузі. Але повертатися потрібно, це факт.

Чи потрібна реабілітація всім, хто повертається з фронту?

Так, вкрай потрібна. Люди вигорають. До речі, в армії НАТО військових, що брали участь у воєнних діях і звільнилися, ще 5 років супроводжує воєнний психолог, який знає проблеми ветеранів. У нас таких спеціалістів поки що замало. А повертаються хлопці іншими. Потрібна державна серйозна програма реабілітації ветеранів. Так, з’являються центри реабілітації, куди потрібно звертатися, але їх ще дуже мало, і хлопці до цього не звикли. Або, наприклад, органи соціального захисту. Прийшла людина з фронту, стала на облік у військкоматі, і все. Як ветеран далі живе це його клопіт і його рідних.

Ви бачили ворогів зблизька. Які вони, орки? В соцмережах їх висміюють, але водночас ми розуміємо, що їх дуже багато, і в них, певно, є якась мотивація, щоб от так сліпо, «живим м’ясом» сунути в чужу країну убивати?

У їх свідомості ніщо не помінялося зо 400 років , відколи московія почала зазіхати на Україну. Це орда, жорстока, безжальна, із зневагою до життя людини. Вони нащадки орди. Історичний факт у літописах: коли ординці-монголи в ХІ сторіччі захопили в полон руських воїнів (не плутати з російськими), то обіцяли їм життя в полоні, а натомість полонених позв’язували, на них дошки настелили і сиділи зверху, бенкетували. І таким залишається ординський менталітет: отримувати якусь демонську насолоду від мук, страждань людських. Що може зупинити війну, крім ЗСУ і допомоги Заходу? Скоріш за все, це якийсь переворот там, в москві. Оце розхитає ситуацію. Тому що за нинішніх обставин мобіків можуть посилати й посилати в Україну. І не має значення., чим вони мотивовані. Це зомбі. У мене в росії багато родичів. І ми стали чужими.

Ви обрядодій Хмельницької громади рідної віри. Рідна віра вам допомагала на війні?

Старався на світанку промовляти славу Дажбогу, всім Богам рідним і предкам. Звісно, це виходило не завжди, коли бій тривав від ночі. І ще: на який ВОП (взводно-опорний пункт) приїжджаю, насамперед копаю невеликий бліндажик, і малюю в ньому сваргу: чотири входи, хрест-навхрест, закручені по кінцях, щоб тримати оборону на чотири боки, чітко на схід, захід, південь. північ. Розповідав хлопцям, що це означає.

Для Вас рідна віра продовжує залишатись духовним пріоритетом. Як дух предків зараз нам допомагає?

Тут вся справа в родовій крові. В певний час вона починає змінювати нас. По- іншому кажуть: історична, ментальна пам’ять. І в нашому народі є оця кров, у нас сонячні гени, Дажбожі, ми землю чуємо, і сонце чуємо. Це зараз працює. До речі, досі, хто в горах живе, вранці вклоняються сонцю. І коли кажуть: жити за сонцем, це означає , що в нас закладена енергія світла, ми її несемо. Бо не можемо по-іншому. Ця енергія, дух проявляється в екстремальних ситуаціях, так працює наша родова кров, тобто спадкоємність. Тому вчора звичайна, абсолютно цивільна людина сьогодні стає воїном, захисником, бо це їй призначено. А зараз весь народ живе в цьому екстремальному стані, героїчному. Але й такі ситуації показують і «погану» кров: зрадники, мародери. От і луплять хабарі у військкоматах, владці цуплять гуманітарку і військове спорядження. Це також проявляється сутність. На жаль, внутрішнього ворога не так швидко виявиш. Але процеси вже пішли, і всі псевдогерої, зрадники, злодії будуть названі. Ми відкрите суспільство. А на фронті воюють зараз ті, хто здатний потім піти в політику, у владу, адже чимало наших хлопців мають кілька вищих освіт, знають іноземні мови, вони перевірені і на сміливість, і на чесність, і на відповідальність. І саме їх під час виборів, коли ті будуть, підтримаємо ми, побратими. А нас сотні тисяч.

Розмовляла Тетяна Слободянюк.

 

 

 

Back to top button