Малюки воєнного стану: в Хмельницькому з початку війни народилося понад півтисячі немовлят

Чимало наймолодших українців з’явились на світ в обласному та міському перинатальних центрах під час повітряних тривог і в укриттях. Серед молодих матусь — майже п’ята частина — внутрішні переселенки з центральних та східних регіонів. Чимало жінок доїжджали до Хмельницького на останніх тижнях вагітності, деякі з прибулих покидали рідні домівки, навіть не прихопивши валізи, втікали від війни.

У День матері міський голова Олександр Симчишин привітав в міському перинатальному центрі трьох матусь, які народили синочків напередодні цього свята. Двоє з жінок приїхали до Хмельницького з Сум та Харкова. “Зараз немає кордонів між містами. Всі ми єдині, одна нація, одна країна. Нехай ці дітки зростають у мирній незалежній Україні!” написав він на своїй сторінці в Інстаграм.

За два місяці війни у міському перинатальному центрі народилося 283 дитини. Серед новонароджених149 хлопчиків та 134 дівчинки. Також на світ з’явилася одна двійня. Шість пологів медики закладу прийняли у сховищі під час повітряних тривог.

В обласному перинатальному центрі народилося 247 діток – 124 хлопчики та123 дівчинки. З них п’ять пар – двійнята. 29 дітей народилося у внутрішньо переміщених матусь. Один хлопчик та дівчинка з’явився на світ у бомбосховищі перинатального центру під час повітряних тривог», – зазначив Олександр Симчишин.

До речі, від початку російської агресії 43 немовляти в міському перинатальному центрі народили матусі з міст, де тривають бойові дії, в обласному перинатальному прийняли пологи у 53 вимушених переселенок.

Киянка Інна вибирались з чоловіком до Хмельницького в перші дні війни, коли ворог атакував столицю. Залишити рідну домівку жінці довелось на останньому місяці вагітності, добиралися до нашого міста понад 8 годин. Її доня народилася в Хмельницькому обласному перинатальному, під звуки повітряної сирени. Втім, до сигналів тривоги тут уже звикли, і щоразу, коли лунає сирена, всі спускаються у сховище, серед них і матусі з новонародженими синочками та донями.

В укритті є все необхідне, щоб приймати, коли доводиться, тут пологи. У коридорі ряди медичних кушеток, зручні стільці. У палатах десятки ліжок, застелених постільною білизною, на деяких є спеціальні подушки для вагітних. Медичний директор закладу Ірина Королюк розповіла, що евакуація щоразу відбувається за чіткими правилами. Всі спускаються у підвал лише у супроводі конкретного медпрацівника. За кожним медиком закріплена пацієнтка. І так прямують до безпечного місця, де всіх розподіляють за відділеннями. Тобто, де перебувала жінка нагорі, туди вона й потрапляє в укритті, тому підвал перинатального центру схожий на мінілікарню. Є відділення патології, обладнано передпологову палату та зал для пологів, є реанімація з необхідною спеціальною апаратурою. Є кімната, де зберігається харчування для матусь і новонароджених, а також памперси та інші засоби гігієни. “ Ми цим забезпечені, оскільки ніколи не знаємо часу перебування в укритті” , розповіла Ірина Королюк.

До речі, працює й вантажний ліфт. Ним користуються жінки, які не можуть самостійно пересуватися сходами. Тож під час тривоги ліфтери миттєво підіймають кабіну нагору й забирають таких пацієнток.

В укритті з дружинами можуть перебувати й чоловіки, які підбадьорюють своїх коханих, чекають разом сигналу відбою тривоги. Але не тільки у сховищі доводилося народжувати нашим жінкам. Як розповіли лікарі, у часи, коли лунала тривога, кілька хмельничанок народжували в підвалах своїх будинків. Вже із дитиною на руках вони прибували в медзаклад для повного обстеження. На щастя, під час таких історій ніхто не постраждав.

Тетяна Слободянюк.

Back to top button