Обережно, активізувалися кліщі!

 

Нехолодні зима та початок весни сприяли ранньому пробудженню кліщів, зокрема й тих, що можуть переносити збудники хвороб. Такі комахи небезпечні і для людей, і для тварин. Фахівці застерігають, понад 50% кліщів, виявлених і досліджених цієї весни на Хмельниччині, виявилися переносниками небезпечних хвороб. Серед 150 недуг, які виникають через укуси кліщів, виокремлюють хворобу Лайма та кліщовий енцефаліт, що можуть призвести до інвалідності та смерті.

Найчастіше кліща, що присмоктався, помічають через декілька днів, коли він збільшується в розмірах, а на місці укусу з’являються почервоніння та припухлість. На жаль, цього може бути достатньо, щоб заразитися, а згодом захворіти.

Як же вберегтися від укусів кліщів? Під час перебування на природі віддавайте перевагу закритому одягу (довгі рукава, штани, шкарпетки) та взуттю. Пам’ятайте, на одязі світлого кольору легше помітити комаху. Використовуйте з дотриманням інструкції спеціальні мазі, аерозолі (спреї), що відлякують кліщів. Носіть головний убір (кепка, косинка тощо). Приберіть місце для відпочинку на природі від гілок, сухої трави в радіусі 20-25 м. Уникайте перебування в місцях з чагарниками та високою травою. Намагайтеся кожні дві години оглядати себе. Також проведіть огляд після повернення додому себе, рідних та тварин. Виперіть і попрасуйте речі, в які ви були одягнені.

Якщо ж ви помітили на собі комаху, не зволікайте. Зверніться до найближчого травмпункту. Там видалять кліща безболісно, стерильно та безпечно. Якщо ж ви видалили його самостійно, кліща не слід викидати, його необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон або іншу невелику скляну ємність та віднести для лабораторного дослідження на визначення зараженості. При цьому кліщ має бути цілим, непошкодженим та живим.

Back to top button