Печінку треба берегти

Роль печінки в організмі людини важко оцінити. Вона виробляє жовч, бере участь в обміні речовин, виконує інші важливі захисні та видільні функції. А якщо, скажімо, порушується функція синтезу та обміну речовин у самій печінці, то це призводить до порушення обміну в усьому організмі людини, а звідси й хвороби, втрата здоров’я...

Що треба робити, аби зберегти печінку? З цього приводу ми звернулися до відомого на Хмельниччині хірурга-онколога, заступника директора Хмельницького обласного протипухлинного центру, заслуженого лікаря України Миколи Таболи.

Завдячуючи Таболі та його учням, з 1998 року в Хмельницькому онкодиспансері здійснюються операції на грудній клітці при пухлинах стравоходу, верхніх відділів шлунка та на печінці.

Миколо Михайловичу, людина може жити без однієї нирки, без жовчного міхура чи селезінки, а от без печінки життя немає. Що треба робити, аби берегти печінку?

Почну з того, що печінку повністю видаляти не можна. Але для неї характерна й інша особливість величезні можливості для відновлення. До слова, на це не здатний жоден інший орган. Памятаю, як років 35 тому жоден з моїх колег взагалі не брався оперувати печінку. Оперували жовчовивідні шляхи, очищаючи їх від камінців, видаляли жовчний міхур, але не печінку.

Багато з них вважали, що це взагалі неможливо, бо орган непарний і надто складний для хірурга. Адже при ушкодженні печінки скальпелем виникає кровотеча, яку дуже важко зупинити. Проте завдяки зусиллям багатьох поколінь хірургів і таке втручання зрештою стало можливим.

Ця галузь хірургії розвивається досить швидко й ефективно. До речі, у 2021 році у Хмельницькій обласній лікарні вперше була проведена пересадка печінки лікарями Київського інституту хірургії і трансплантології імені Шалімова та обласної лікарні Анатолієм Суходолею та Олександром Підмурняком.

Які особливості оперативного втручання на печінці?

Я майже 26 років оперую цей орган, іноді доводиться це робити навіть по кілька разів одному й тому ж хворому. Особливо, коли в печінці зявляються метастази, що призводять до виникнення метастатичної пухлини. І тут головне не запізнитись. Доводиться багатьом видаляти по 30-40 відсотків важливого органу. Дай Боже, ці люди живуть і досі. Одному чоловікові вирізав 40 відсотків печінки, а через два роки при ультразвуковому обстеженні зясувалося, що вона знову досягла нормальних розмірів та маси.

У сучасній медицині впроваджуються нові технології. В першу чергу, це використання водоструменевого скальпеля. Ця технологія дає змогу оперувати без великої крововтрати., а самі хворі легше відновлюються.

З чого потрібно, на вашу думку, починати очищення печінки, налагодження її нормальної роботи?

Печінка виконує надзвичайно важливу знеотруювальну функцію. Тут накопичується багато шлаків: відходів харчування, дихання, обміну речовин тощо. 1 ось печінка величезний, багатошаровий складний фільтр, який успішно справляється з їх виведенням. Для отримання максимального результату рекомендую дотримуватися певної послідовності. Починати очищення слід з кишківника, потім йдуть печінка, нирки, судини і суглоби.

Для очищення кишківника застосовують клізми з солоною водою, відвари лікарських трав, висівки, свіжі овочі, кефір і свіжовичавлені соки. У медичних установах з цією метою використовують моніторне очищення кишківника від калових каменів. Очистити печінку допоможуть жовчогінні трави (деревій, кукурудзяні рильця, полин) та гепатопротектори – препарати, які очищають і відновлюють клітини печінки.

З чим печінка все ж не в змозі впоратися?

Отруйні речовини, радіація призводять до так званого дифузного (розсіяного) ушкодження печінки. Зокрема, хворі, які зазнали радіоактивного ураження, на превеликий жаль, потрапляють до групи ризику. Печінку катастрофічно садять” і високотоксичні гербіциди, що широко застосовуються нині в сільському господарстві. На жаль, цей процес мало хто контролює. Для печінки також особливо небезпечна отрута в овочах, вирощених з надмірним внесенням селітри. Дуже шкодить печінці й надмірне вживання алкоголю.

Миколо Михайловичу, що порадите нашим читачам?

Вчасно звертатися до лікарів при будь-яких ознаках поганого самопочуття. Адже головне при вогнищевих ураженнях печінки це своєчасне встановлення діагнозу. Для цього необхідно виконати ультразвукове обстеження та компютерну діагностику черевної порожнини. Звичайно, не у всіх є така можливість. Тому в першу чергу треба здати біохімічні аналізи, а далі лікар підкаже, що робити. Бажаю всім здоров’я і миру!

Спілкувався Валерій Марценюк

Back to top button