У Хмельницькому переназвуть вулиці – танк-пам’ятник демонтувати не будуть

Хмельницькі вулиці та площі продовжують звільнятись від залишків колоніального минулого, про яке нам досі нагадують назви деяких вулиць. Зокрема, під дерусифікацію підпадають вулиці Гагаріна, Толстого, Пушкіна. Замість них  містяни житимуть на вулицях  з назвами  героїчних українських міст та іменами наших захисників, які вже стали легендами і славою української  нації.  Першу заплановано перейменувати на героїв Маріуполя.

Про це повідомив міський голова Олександр Симчишин на недавньому брифінгу. Тож  ж до вулиць Героїв Майдану та Небесної Сотні,  назви яких увічнили подвиг українців, додасться  нова – вулиця нашого міста побратима, з яким хмельничани підтримували   побратимські стосунки з 2014 року. І нині серед захисників  героїчного Маріуполя є й звитяжці хмельничани.

Є в нашому місті й інший об’єкт  Другої світової: пам’ятник-танк, який встановлений в кінці 1980-их років на  розі Кам’янецької та Сковороди. Як відомо, днями у містах України пройшов своєрідний флешмоб — місцева влада почала демонтувати радянські танки, встановлені після Другої світової війни. Чи демонтують цей воєнний артефакт у Хмельницькому? Міський голова  вважає,  що  прибирати  його ніхто не планує, тому що цей пам’ятник давно ідентифікують не як радянський, а як український. Тому його не планують зносити. «У нас стоїть український танк зі синьо-жовтим прапором. Він буде нашим символом перемоги над ордою, совком і постсовком», — зазначив Олександр Симчишин.

Нагадаємо, пам’ятник-танк на розі вулиць Кам’янецької та Сковороди є модернізованою моделлю найкращого танку «Т-34». Його встановили у 1967 році на честь військових частин, які визволяли Проскурів від німецької окупації. Спершу — на перехресті нинішніх вулиць Проскурівської та Свободи. На теперішнє місце його перемістили наприкінці 1980-х років.

Тетяна Руса.

Back to top button