В епіцентрі — діти

За оперативною інформацією Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОНУ, в останній день січня показники захворюваності на грип, коронавірус та ГРВІ перевищили в області 36 відсотків епідеміологічного порогу. Найменше хворих минулого тижня було виявлено у віковій групі 65+. Найбільше — у віковій групі від 5 до 14 років, це понад чотири тисячі дітей.

У поліклініці Хмельницької міської дитячої лікарні людно: вестибуль заповнений візочками, біля кабінетів черги. Чому найбільше захворіло дітей дошкільного і шкільного віку? Як розповів Ігор Бойко, завідувач поліклініки КП “Хмельницька міська дитяча лікарня”, дитячий нейрохірург вищої кваліфікаційної категорії, ця ситуація закономірна. Адже в закладах освіти, які у більшості працюють офлайн, відповідно збільшується обсяг контактів. Для порівняння: на початку 2023 року більшість шкіл були на онлайн навчанні, що само собою знизило рівень контактів. Додалося цьогоріч і перебування в укриттях великої кількості учнів під час повітряних тривог. І це також можна пов’язати зі зростанням захворюваності серед дітей, вважає лікар. Хоча загалом для цієї пори року характерне зростання застудних вірусних захворювань. І, відповідно, дитяча міська лікарня, поліклініка до такої ситуації готуються заздалегідь, адже навантаження в рази зростає. За показниками, серед дітей більшість хворих на грип та ГРВІ. На жаль, щеплення зараз менш ефективне, це потрібно це робити за два-три місяці до вірусної активності.

І також не варто батькам братися за самолікування, знаходячи на сайтах десятки рекомендацій щодо нових ефективних препаратів. “Потрібно надавати перевагу доказовій медицині, каже Ігор Миколайович. Спочатку слід визначити безпосередню природу самого збудника, тому що одна справа застуда, інша бактеріальна ангіна, грип або ковід. Тобто для цього існує тестування, і після нього відповідна терапія. Зараз є багато ефективних противірусних препаратів, які затверджені, зокрема, національним переліком МОЗУ, і в межах цих норм ми рухаємося. Здійснюємо забір матеріалу і відправляємо в обласний Центр громадського здоров’я. Це тестування безкоштовне для всіх наших пацієнтів”.

У нас зараз півтора тижня тому почалося різке зростання вірусних та інфекційних захворювань дітей, підтвердила лікарка-інфекціоністка міської дитячої лікарні Валентина Ловшина. Дітки поступають з високою температурою, до 40 градусів, яка не збивається, наростає інтоксикація. Діток привозять і “швидкими”, і приватним транспортом. Найбільше їх після вихідних. Щоранку на п’ятихвилинках звітуємо, скільки дітей прийнято за добу, скільки звернулися амбулаторно. Ми тут і обстежуємо, і є експрес-тести робимо в нашій лабораторії на грип А і В та ковід. У відділенні старшого дитинства 40 ліжок, у молодшому 50. Всі заповнені. При потребі будуть додані резервні ліжко-місця”.

Чи є різниця між цими штамами грипу А і В? “Великої різниці у протіканні захворювання майже немає, це більше стосується препаратів, каже Валентина Іванівна. Обидва штами однаково проявляються: висока температура, головний біль, озноб, кашель, нежить, ломота по тілу. І це також дуже схоже з ковідом, і завдяки експрес-тестам ми можемо знати, який саме вірус. Лабораторія робить тести безкоштовно, тільки потрібне електронне направлення, яке дає лікар приймального відділення. А якщо тести хтось використовує приватно, то вони не надто дорогі: в межах 110-120 гривень у нашій аптеці. Я принагідно інше хочу сказати, продовжила лікарка. Мікроби, віруси вони літають навколо нас. Але для того, щоб захворіти, мають бути умови. Це як переохолодження, так і перегрівання, протяги, стреси. У нас війна, період, коли стресів дуже багато. І за всіх цих умов знижується імунітет. Додаються й коливання температури у природі, різкі скачки від міцних морозів до плюсів. Ці великі перепади також впливають на імунітет. Хоча вірусні захворювання традиційно мають сезонний характер, жовтень-грудень, після січня пік зростає в лютому. Треба захищатися, менше контактувати зовнішньо, використовувати маски. І ще пиття: вітамінні чаї, суміші і т.д.”

Однак, зауважила Валентина Іванівна, батьки не повинні забувати, що, крім грипу та ковіду, зараз активізувались також небезпечні інфекції: вітрянка, скарлатина, інфекційний мононуклеоз: “Цих інфекцій зараз стало набагато більше. Парвовірус В19 “підняв” голову. Це дуже небезпечна дитяча інфекція. Температура плюс 39, специфічне почервоніння на щоках, наче від ляпасу. За день-два яскравість на щоках зникає, але потрібне симптоматичне лікування. Інфекційний мононуклеоз також пішов “вгору”. Знову ж температура, проблеми з горлом, біль, закладеність носоглотки, збільшуються лімфовузли: шийні, в животі, абдомінальні також. У крові збільшені лейкоцити, СОЕ, тобто йде запальний процес, з’являються атипові мононуклеари це змінені вірусом лімфоцити, яких у нормі не повинно бути. За результатами УЗД органів черевної порожнини ми бачимо, що збільшена печінка, селезінка і атомінальні лімфовузли. Але це все лікується, однак дитині слід уникати фізичних навантажень, щоб селезінка не лопнула. В школах потрібно надавати двомісячне звільнення з фізкультури. І постійний лікарський контроль.

Яка ще важлива порада батькам, коли хворіють діти? “Насамперед налаштовуйтесь на те, що ваша дитина буде здорова, що їй з кожним днем стає краще, тобто, не показувати страху, розгубленості, а бути на позитиві, каже лікарка. Бо якщо ми “зайдемо” в хворобу, нам буде дуже важко з неї вийти. А діти інтуїтивно відчувають і переймають емоції найрідніших людей”.

Тетяна Слободянюк

Back to top button