Волонтери-стоматологи на фронтовому виїзді

Мобільну стоматологію для військовослужбовців облаштувало хмельницьке подружжя Мальвіни та Сергія Успаленків. Дружина — лікарка-стоматологиня, її чоловік — інженер стоматологічного обладнання. Вантажний автомобіль їм надали на Хмельницькій атомній електростанції, а місцеві стоматологи допомогли з обладнанням. Для волонтерської поїздки Успаленки вже зібрали стоматологічну установку, облаштували меблями приміщення, встановили рентгенапарат, стерилізатор та підібрали необхідний інструментарій. Наразі мобільна волонтерська стоматологія вже попрямувала до захисників.

Дружина постійно перевіряла, як я облаштовую мобільну стоматологію, разом випробовували, як працює робоче місце. Нашим завданням було все обладнання закріпити в транспортне положення, щоб під час руху автомобіля воно не пошкодилося, — розповів Сергій напередодні поїздки. — І потім так само, коли лікарі прибудуть на місце, вони могли оперативно привести робоче місце в належний вигляд. Тому були виготовлені спеціальні транспортні кріплення: кронштейни, тримачі. Коли військових, котрі й так виконують дуже важку місію, дошкуляє зубний біль, то це велике навантаження на організм, ослаблює загальне самопочуття. А через величезні навантаження проблеми з зубами є у багатьох наших захисників, а ось лікуватись на передовій — це проблема”.

За словами Сергія, який вже бував у бойових підрозділах фронтової зони, стоматологів там чекають з нетерпінням. Бригади лікарів під час свого стоматологічного десанту добираються в попередньо зазначене місце, туди приїжджають хлопці з бойових точок. “Такі прийоми масові, — каже він. — Як розповідав наш колега, це понад 30 прийомів за день, причому термінових, і це ж не про мирний час, а про фронтову обстановку, коли навкруги щось вибухає, летить, не вщухають постріли”. Лікарі мобільних стоматологій надають не лише ургентні послуги, тобто термінові, при гострому болі, а й будь-яке інше необхідне лікування.

Це вже не перший волонтерський досвід сім’ї Успаленків. Їх першою подібною масштабною акцією стала допомога мешканцям Ірпеня та Бучі після деокупації цих міст у березні 2022-го. “Ми почали скуповувати в пекарні, що біля нашого будинку, хліб, батони, булочки, — згадує Мальвіна. — Також закуповували ліки, яких дуже не вистачало мешканцям цих міст. У Хмельницькому палаці творчості, куди ходить на гурток наша дитина, ми повідомили керівників гуртків, що збираємо допомогу. Тоді багато сімей, чиї діти також там займаються, почали допомагати. Ми разом зібрали 2,5 тонни — це продукти, медикаменти, одяг та засоби гігієни і передали все волонтерам”.

Як почалась волонтерська стоматологічна практика? Як розповіла Мальвіна, коли на війну мобілізували колегу, за спеціальністю зубного техніка, Успаленки йому зібрали те, що потрібно для надання стоматологічних послуг на фронті. І так почали допомагати напряму тим, хто безпосередньо на лінії вогню. Постійно допомагають лікарям на фронті зі стоматологічними інструментами, зокрема на Донецькому напрямку. А цього літа до медиків-волонтерів звернулись з фронту ще з одним проханням: обладнати мобільну стоматологію. І тепер Успаленки лікують наших хлопців у бойових умовах.

Як йдеться у повідомленні благодійного фонду “TAPS Україна”, який реалізовує проєкт “TAPS Dental”, наразі до 200 стоматологів лікують зуби захисникам і родинам загиблих на деокупованих і прифронтових територіях у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій і Харківській областях, але волонтерів однаково не вистачає.

Тетяна Руса

Back to top button