За цифровою освітою — у бібліотеку

Як зареєструватися у застосунку Дія? Як оплатити комуналку через Приват24? Як записатися до сімейного лікаря в електронній черзі? Як відрізнити фейки від правдивої інформації? З цими та іншими викликами життя в цифровому форматі ледь не щодня зіштовхуються люди поважного віку. А значна частина з них взагалі не вміє користуватися ПК, особливо в селах. На допомогу потенційним користувачам комп’ютерних благ приходять бібліотеки, де охочі проходять безкоштовний курс медіаграмотності.

До нового та вкрай актуального проєкту “Здобуття цифрових навичок у бібліотеках — хабах цифрової освіти” нещодавно доєдналися книгозбірні Централізованої бібліотечної системи Хмельницької міської тергромади.

Ініціативу започаткувала ВГО “Українська бібліотечна асоціація” за підтримки Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні у межах “Проєкту підтримки Дія”, що реалізується за фінансування Швеції та в співпраці з Міністерством цифрової трансформації.

Проєкт, що впроваджується протягом травня-листопада 2024 року в усіх областях України, триває у два етапи. Спершу відбулося тижневе онлайнове навчання для координаторів хабів цифрової освіти, яке проводили тренери. До команди тренерів, до речі, увійшла й директорка ЦБС Хмельницької громади Тамара Козицька. Далі, як наступний етап, координатори хабів розпочали проводити заняття з відвідувачами бібліотек.

Оскільки саме зараз триває другий етап, то в межах проєкту в бібліотеках нашої громади активно проходять медіазаходи. У Центральній публічній бібліотеці, міських філіях №№2, 7, 8, 9, 11, 13, бібліотеках сіл Давидківці, Пирогівці, Богданівці, Масівці проводять індивідуальні консультації з цифрової грамотності для відвідувачів”, — розповіла Тамара Козицька.

Передовсім пропонують зареєструватися на онлайн-платформі “Дія. Освіта”. Далі знайомлять з набором освітніх серіалів, котрі пропонує сервіс. Дуже зручною опцією є “Цифрограм”, за допомогою котрого користувач може оцінити рівень своїх компетентностей та обрати, як саме хоче підвищувати власні цифрові навички”, — пояснила заступниця директора бібліотечної системи Світлана Сінькова.

Чимало позитивних відгуків надходить від тих, хто вже в бібліотеці прокачав свої цифрові навички. До прикладу, Світлана Баранова-Косинець у бібліотеці-філії №13 навчилася розрізняти надійну інформацію від фейкових новин, краще орієнтуватися у цифровому світі. Користувачка залишилася задоволеною заняттям, підкреслила, що отримані знання будуть корисними для неї у повсякденному житті та в роботі. “Ми раді бачити, що все більше наших користувачів цікавляться питаннями медіаграмотності, цифрової грамотності, прагнуть вдосконалювати свої навички у цій сфері. Наша бібліотека вже готова допомогти, пропонуючи індивідуальні заняття та консультації”, — зауважують бібліотекарі.

Загалом за час втілення проєкту “Здобуття цифрових навичок у бібліотеках — хабах цифрової освіти” книгозбірні ЦБС допомогли вже 298 користувачам, надавши їм індивідуальні консультації.

Наразі ініціатива триває, тому бібліотеки закликають всіх охочих покращити свої знання у сфері цифрової грамотності: користування смартфоном, комп’ютером, Інтернетом та основними онлайн-сервісами.

Вікторія Катрич

Back to top button