Житло під ключ для переселенців

220 переселенців, які мешкають на території Хмельницької громади, найближчим часом стануть новоселами в 22 смарт-квартирах і 53 кімнатах гуртожиткового типу в будинках на вул. Інститутській, 12/1 та Кам’янецькій, 74, де вже стовідсотково завершені всі роботи.

Важливо, що на спорудження житла з міською бюджету не витрачено жодної гривні: це проєкт, реалізований за грантові кошти Євросоюзу в співпраці з НЕФКО. Його загальна вартість — 1 мільйон 480 тисяч євро. Ці кошти отримало місто як грант у рамках Програми “Підтримка ЄС для задоволення нагальних житлових потреб внутрішньо переміщених осіб в Україні”.

 

Результат співпраці — капітально відремонтовані п’ятий та половина четвертого поверху гуртожитку на Інститутській, 12/1. Також реконструйована нежитлова будівля на Кам’янецькій, 74: тут п’ятий, четвертий, і половину третього поверху переобладнали під гуртожиток для ВПО. Можна з упевненістю сказати, що таких комфортних, сучасних, якісних кімнат та квартир ще немає в жодному діючому хмельницькому гуртожитку. До масового споживача новітні європейські технології, де на першому місці комфорт, якість і ощадливість ресурсів, ще доходять. І в цьому переконав огляд кімнат та квартир, де незабаром мешкатимуть українці з фронтових та окупованих територій, які найбільше постраждали від російського терору. Реконструйовані не лише житлові приміщення, а й загальні інженерні комунікації та електромережі.

Напередодні заселення на екскурсії в новому житлі побували й журналісти. А представники НЕФКО, підрядної будівельної організації — ТОВ “Коменергосервіс” та ТОВ “АйСі консулентен” (iC consulenten LLC), яке здійснювало технічне консультування: від планування до житла “під ключ”, відзвітували про результати зробленого. Справді, важко уявити, що півтора року тому, а саме стільки тривав процес великої реконструкції, це були “вбиті” часом і відсутністю ремонтів п’ятиповерхівки з-понад півстолітньою історією.

На Інститутській, 12/1 повністю замінили всі інженерні мережі, систему опалення, провели Інтернет, відремонтували та утеплили дах, встановили сонячні панелі, індивідуальний тепловий пункт, у підвалі зробили загальну пральню з потужними машинами і сушарками, санвузлом, облаштували укриття для всіх мешканців, спорудили спеціальний підйомник для людей з інвалідністю, відповідно облаштовані для таких категорій людей і санвузли та душові. Смарт-квартири повністю упаковані всім необхідним: це побутова техніка — холодильники Bosch, пральні машини Gorenje, якісні газові плити і вентиляційні витяжки з електронікою, зручні кухонні, а також кімнатні меблі, телевізори, на двоярусних ліжках — набори постільної білизни. Для мешканців 39 кімнат гуртожиткового типу, оснащених усім необхідним для життя, облаштовано 18 санвузлів, 28 умивальників, 8 душових, 3 кухні. Кожна кімната та квартира обладнані батареями опалення з терморегуляторами, індивідуальними лічильниками світла і води. Відчувається скрізь турбота.

 

Першими новоселами в однокімнатній смарт-квартирі (по суті, житло-студія, яке нині дуже популярне) стало подружжя з Бахмута Вікторія та Сергій, які змушені були покинути рідне місто в березні 2022 року. “Ми там мали трикімнатну квартиру, — каже Вікторія, підприємиця. — Мали свої квартири наші батьки і син. У Хмельницький у вересні 2022 року приїхали вже з Дніпра, якось там не прижилися. А тут — такі сердечні, щирі люди, затишне місто. Ми наче вдома, хоча душа в Бахмуті, він постійно сниться. Але найгірше — сидіти і чекати на повернення”. Тому Вікторія одразу по приїзду почала працювати на ринку, а Сергій сантехніком у ЖЕКу. Каже, на роботі дуже добре прийняли, він задоволений. У смарт-квартирі проживатимуть разом із мамою Вікторії.

Такі розповіді, сповнені драмами особистого життя, на жаль, стали типовими історіями українців, яких ворог вигнав з рідних міст, зруйнував долю.

Приміщення на вул. Кам’янецькій, 74 було нежитловим, тут розміщувалися державні установи, міське управління благоустрою та екології. Після відселення цих структур розпочали ремонт. Складність робіт навіть важко уявити, адже споруда в самісінькому середмісті, оточена будинками, велетнями-деревами, гаражами, ще й автівки під вікнами. Тож будівельному крану, яким вивантажували з поверхів будівельне сміття з виламаних стін, дверей, вікон, важко було розвернутись. Нині тут якісно облаштовані 16 сматр-квартир та 14 кімнат гуртожитського типу на двох з половиною поверхах, капітально відремонтований і утеплений дах, встановлені тепловий пункт, система вентиляції, повністю замінена по всій будівлі мережа опалення, вікна. Тобто все — за зразком житла на Інститутській. Варто зазначити, що всі приміщення, де мешкатимуть переселенці, залишаються в комунальній власності міста.

Пресконференцію для медіа міський голова Олександр Симчишин провів в одній із смарт-квартир, розпочавши її словами вдячності багаторічним міжнародним партнерам — ЄС, НЕФКО, “АйСі консулентен” і підряднику ТОВ “Коменергосервіс”. “Із НЕФКО ми реалізували в Хмельницькому вже багато проєктів: це забезпечення водопостачання, каналізаційного господарства, термомодернізації бюджетних установ. І ось тепер — житло для внутрішньо переміщених осіб, по суті, українців і українок, які приїхали до нас зі зруйнованих чи окупованих наразі російською ордою міст, — зазначив міський голова. — Зараз формується рейтинговий відбір на проживання на підставі поданих заяв переселенців, які ставали на чергу у відділі розподілу житлової площі міської ради, і найближчим часом ми вже будемо визначати людей, які отримають ключі і мешкатимуть тут”. За словами Олександра Симчишина, першочергове право мають ті родини, в складі яких є діючі військовослужбовці, учасники бойових дій. Далі рейтинг визначає кількість дітей, людей з інвалідністю, самотніх тощо. Зазначено, що станом на 1 квітня цього року на міській житловій черзі перебувало до тисячі ВПО, які гостро потребують помешкань.

Про результати співпраці з Хмельницькою громадою розповів представник команди НЕФКО Сергій Зброк. “Наша співпраця з Хмельницьким триває протягом 15 років і за цей час громада довела спроможність стовідсоткової реалізації проєктів. Тому до вас ідуть інвестиції, ідуть донори, — зазначив він. — Успішно реалізований і попередній проєкт реконструкції інфраструктури водоканалізаційного господарства, яка вже показала результат з енергоефективності, стабільності роботи під час блекаутів. Цей результат один із найкращих в Україні і може слугувати за зразок, це європейський сучасний рівень”.

Про наступний проєкт житла для ВПО, яке незабаром почнуть споруджувати в Хмельницькому за грантові кошти ЄС і в співпраці з НЕФКО, розповів Олександр Симчишин. “Ми наразі маємо оголошений тендер, 24 квітня він завершується. Переможець-підрядник буде будувати два багатоквартирні житлові будинки для ВПО. Проєктно-кошторисна документація готова, експертний висновок отриманий, тендер оголошений, передкваліфікація учасників відбулася, сподіваємося, після оголошення переможця почнемо будівельні роботи, орієнтовано це кінець травня. Це буде грандіозніший проєкт, його вартість — в межах 7,5 млн євро, — сказав міський голова. — Ми сподіваємося, що зможемо найближчим часом презентувати новобудови: так само все під ключ, з меблями, посудом, побутовою технікою. За проєктом, це 131 одно-, дво-, трикімнатні квартири на вул. Озерній, 6/2. Це дасть змогу поселити там до 700 людей. Це добротні умови, а не модульні будиночки, “шалашики”, як їх називають, це повноцінне житло для людей, які своє втратили, бо його знищила російська орда”.

Нагадаємо, у Хмельницькій громаді наразі мешкають приблизно 20-22 тисячі внутрішньо переміщених осіб.

Тетяна Слободянюк

Back to top button