На Хмельниччині розпочався масовий збір смородини

Цього року увага  до збору урожаю ягідних культур в неокупованих регіонах, зокрема й на Хмельниччині,  особливо прискіплива: адже ми значною  мірою перебираємо на себе головну  заготівлю сезонних вітамінів, аби їх було вдосталь і вартість  ягід, яблук та інших фруктів , які у нас традиційно  вирощують,   не зашкалювала  на  цінниках.

 У Хмельницькій територіальній громаді  також розпочали збір урожаю ранніх культур, зокрема ягідництва. «Сезон збирання сільськогосподарських культур та ягід в громаді розпочато з чорної смородини. Сьогодні мав нагоду відвідати одне з фермерських господарств нашої громади. Нещодавно рішенням Уряду підтримано запуск трьох програм, спрямованих на стимулювання підприємницької діяльності та створення нових робочих місць в рамках економіки воєнного часу, в тому числі спрямовану на створення або розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства і гранти на створення або розвиток тепличного господарства», –  розповів заступник міського голови Микола Ваврищук на власній сторінці у мережі фейсбук.

Отож, поки до збирання зернових ще є час, подолянам пропонують масово збирати та заготовляти ягоди. До речі, до початку жнив залишається кілька тижнів. І в поточному році аграріям Хмельницької громади в складних умовах належить зібрати 7,3 тис. га ранніх зернових та зернобобових, в тому числі озимої пшениці 2,8 тис. га., крім того озимого ріпаку 1,6 тис. га.

Аби забезпечити українців продуктами харчування в такий нелегкий час масштабного воєнного протистояння російській агресії, держава у цьому напрямку робить кроки назустріч вітчизняним аграріям. Зокрема Міністерство аграрної політики та продовольства України розробило програми безповоротних грантів для аграріїв, які були затверджені на черговому засіданні Кабінету Міністрів України. Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський. Програми стосуються розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства, а також тепличних господарств.

«Програма часткової компенсації вартості створення теплиць передбачає гранти в розмірі від 5 до 7 млн грн. Ми очікуємо 1 тисячу грантів на рік, а загальний бюджет програми становитиме 7 млрд грн. Учасниками програми можуть бути як приватні підприємці, так і аграрні компанії й фермерські господарства, які мають у власності або в оренді землю», — зазначив Міністр. Також він уточнив, що кошти від гранту можна буде витратити на безпосереднє будівництво комплексу, закупівлю технічного обладнання для його роботи. Враховуючи, що сума гранту за цією програмою значно вища, то вводиться принцип співфінансування.  Для першої тисячі учасників 70 % вартості проекту фінансує держава, а 30 % — сам підприємець. Крім того, держава виділить загалом 4 млрд грн на програму підтримки садівництва, ягідництва та виноградарства.  Йдеться про часткову компенсацію вартості садів. Аграріям надаватиметься від 150 до 400 тисяч грн на 1 гектар садів — це майже  70 % від середньої вартості висадки”.

Тетяна Руса.

Back to top button