Частину будівлі Хмельницького центру соціальної підтримки та адаптації планують перебудувати під гуртожиток для переселенців

Щодня Хмельницький приймає  майже  150 людей, які втікають з охоплених війною регіонів. Чимало з них поселяються в соціальних установах міста. Центр соціальної підтримки  та адаптації – один з таких. Від початку війни тимчасовий прихисток у центрі знайшли понад 60 людей. Частина переселенців зупинялась на ночівлю або на кілька діб. Зараз постійно мешкають понад 30 людей у кімнатах соціального  готелю.

Пенсіонерка пані Наталя з донькою та трьома онуками  – вимушені переселенці, які нещодавно змогли вибратися з палаючої  Донеччини,  з- під нестихаючих  ракетних та артобстрілів. Нині жінка з родиною понад два  тижні мешкають у соціальному готелі  Хмельницького центру соціальної підтримки та адаптації. «Тут дуже привітні  і співчутливі люди, гарні умови, кімната облаштована, є де покупатись,  працює кухня, та й волонтери підгодовують,  для діток є ігровий майданчик», –  розповідає жінка.

Крім соціального готелю, в якому проживають переселенці, в установі надають прихисток безхатькам та людям, які перебувають у складних життєвих обставинах. «Їхня кількість також суттєво збільшилась. Торік на цю пору мешкало 25 осіб, зараз – 37, – розповідає директор центру  Олександр Парацій. – У зв’язку з тим, що зараз багато переселенців, роботи у нас також побільшало, але ми намагаємося допомагати всім  нашим клієнтам».

На  базі центру     відбувся  семінар «Робота міської системи соціального захисту населення в умовах воєнного стану»,  учасниками  якого  стали керівники структурних підрозділів міської ради,  соціальних установ, представники громадських організацій та волонтери.  «Нині  вирішуємо, як допомагати людям нашої громади, якими ми опікувалися  раніше, не кидаючи їх, але тепер ми перелаштовуємося й на  проблеми і біди тих наших співвітчизників, які прибули з територій, де ведуться бойові дії», – розповів заступник міського голови Михайло Кривак.

«Перше, що потрібно оперативно забезпечувати з початку війни: одягти, і нагодувати,  і дати житло, – розповів  начальник управління  праці та соціального захисту населення ХМР Словян Воронецький.  –  І місто з цим справляється, це відзначають і приїжджі переселенці, про це розповідають наші колеги з інших міст. Влада, громадські організації, фонди, волонтери – всі разом ми впорались з цим завданням і працюємо далі».

Про роботу закладу та діяльність, спрямовану на підтримку та забезпечення внутрішньо переміщених осіб та осіб, які перебувають в складних життєвих обставинах, розповів директор центру. «Незважаючи на початок активних бойових дій, який змінив життя всієї країни, наші працівники закладу ні на крок не відійшли від плану роботи на 2022 рік. З перших днів війни всі чотири наших відділення  працюють у  посиленому режимі, – каже Олександр Парацій. – І, враховуючи, що соціальних послуг  потребує велика кількість людей, нам потрібно розширювати  площу проживання».

Наразі центр соціальної підтримки та адаптації готується до участі у розподілі субвенції міністерства з питань тимчасово окупованих території під реконструкцію частини будівлі під гуртожиток для внутрішньо  переміщених осіб. Орієнтовна вартість  робіт  –    20 млн. грн.      .
Тетяна Слободянюк.

 

Back to top button