У Південний Буг запустили хлорелу

У Хмельницькому, у воду Південного Бугу біля міського пляжу знову вселили знайому “мешканку” суспензію хлорели, яка визнана природним “санітаром” для очищення водойми. Для цього чекали теплої погоди: адже ці водорості найкраще приживаються та розмножуються саме за таких погодних умов.

Про це повідомили в управлінні з питань екології та контролю за благоустроєм міської ради. У такий спосіб рибоохоронці та екологи працюють над поліпшенням водного середовища. Загалом на всіх міських водоймах вже розпочались планові роботи із біомеліорації, яка включає зариблення, вапнування та вселення спеціальних водоростей. Суспензію зелених водоростей вже внесли в Хмельницьке водосховище (біля міського пляжу). Як йдеться у повідомленні на сайті міської ради, внесення суспензії хлорели відбуватиметься двічі у квітні і травні.

Хлорела органічний метод очищення водойм. Вона покращує якість води, насичує її киснем, пригнічує розвиток синьо-зелених водоростей і сприяє стабілізації екосистеми. Біомеліорація із застосуванням хлорели є одним з найдешевших дієвих методів очищення водойм від надмірної рослинності, вважають фахівці. Цей природний метод очищення має свої переваги: запобігає “цвітінню” водойми синьо-зеленими водоростями; збагачує воду киснем, що запобігає замору риби та розпаду відмерлої біомаси; хлорела є гарною кормовою базою для коропа, товстолоба, білого амура та раків; усуває неприємний запах; покращує загальну екологічну ситуацію водойм.

У 2021 році на закупівлю хлорели було витрачено майже 50 тисяч гривень. Придбали водорості на підприємстві з міста Бар, яке спеціалізується на вирощуванні водоростей.

Уже є незаперечним факт, що річку, яка страждає від забруднень, стоків, зокрема від побутової хімії, яку не здатні повністю ліквідовувати очисні споруди, потрібно регулярно “лікувати”. Адже хвороботворні бактерії, шкідливі водорості, по суті, інфікують наші водойми, бо пожирають кисень у воді. А без кисню гине риба та інші організми.

Нагадаємо, торік у вересні хмельничани фіксували черговий масовий мор риби в Південному Бузі. Екологи і рибоохоронці обстежили ділянку і підтвердили загибель майже двох тисяч екземплярів. Загальна сума збитків склала 3 930 942 грн. Інспекцією виявлено перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин в місцях відбору. Тому очищення води від шкідливих речовин залишається першочерговим завданням екологів, які впроваджують у практику природні очищувачі корисні водорості, до яких належить хлорела.

До речі, вперше в Хмельницькому хлорелу випробували навесні у 2020 році. І тоді це дало позитивний результат.

Вікторія Катрич

Back to top button